"Не е сериозно да си твърди, че новите лекарства имат алтернатива и затова се налага мораториум. Средства за новите лекарства са незначителни спрямо целия обем за лекарствени продукти, който се отделя от държавата за годината", обясни пред НоваТВ депутатът от БСП, проф. Георги Михайлов.

Коментарът му е във връзка с предстоящото гласуване от депутатите на ветото на президента над приетия мораториум върху новите лекарства. Той обясни, че стойността на новите лекарства е между 2,5% и 4% от парите за всички лекарства.

Професорът добяви, че за последните 30 години, нито едно правителство на България, независимо от тежките ситуации в определени години, не си е позволявало да налага мораториум за внос на нови лекарства.

Проф. Михайлов посочи, че догодина този проблем ще се появи отново, но тогава ще има измислени нови лекарства в медицината и когато изтече едногодишният срок на гласувания мораториум, депутатите ще бъдат изправени пред по-трудната задача, да решат кои от новоизобретените лекарства да бъдат одобрени.

"Новите иновативни лекарства са определени за някои диагнози и то за определен стадий на заболяването. И тези лекарства за животозастрашаващи заболявания могат да контролират заболяването", коментира професорът.

Бюджетна комисия отхвърли ветото на президента за иновативните лекарства
Обновена

Бюджетна комисия отхвърли ветото на президента за иновативните лекарства

Една нова молекула струва 10 млн. лв.