"Конституцията дава право на президента да наложи такова вето. В това няма нищо лошо. По важно е мотивите да са издържани. Това ще се реши в НС. Мотивите на президента са общи мотиви, които нямат доказателствена сила." Това заяви по bTV здравният министър Кирил Ананиев по повод ветото на президента върху мораториума за нови лекарства за онкоболни.

Ветото на президента върху Бюджета на НЗОК е в ущърб на пациентите според МЗ

Ветото на президента върху Бюджета на НЗОК е в ущърб на пациентите според МЗ

Налагането на вето означава връщане в изходна позиция

Той поясни, че във всяка страна се въвеждат ограничителни мерки за стабилизиране на здравните фондове. Това ще се направи у нас следващата години. Ананиев изброи проблемите в здравеопазването и заяви, че иска да ги изчисти, за да се направи балансиран бюджет за 2019 г.

По повод протестите на онкоболните заради мораториумът върху новите лекарства здравният министър заяви, че достъпът на пациенти не е ограничен, защото 32 молекули са предложени да влязат в списъка, от тях 29 са вътре. Останалите молекули носят разход 40 млн. лв., а за годишното финансиране за молекулите които са влезли 2017г. ще са необходими още 20 млн.лв. Така преразходът е 60 млн.лв. Бюджетът на касата е разчетен без тези молекули, но това не означава, че няма лечение за гражданите, поясни още той.

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Кирил Ананиев: Корпоративни интереси водят протестите срещу мораториума

Здравният министър разкритикува мотивите на президента

"Президентът е подведен, защото за тези нови молекули има нови лекарства. Само 3 молекули нямаме, но те са за редки болести и ако има такъв проблем ще намерим решение", категоричен беше Ананиев.

По думите му винаги има лобистки интереси във фармацията - от влизането на лекарството в употреба до стигането му до пациента.

"Определено има съмнения за лобистки интереси при лекарите при изписване на лекарства. Различни са формите, но нека да го наречем стимулиране.", поясни той.

Гайдарски: На президента не са му обяснили добре за лекарствата

Гайдарски: На президента не са му обяснили добре за лекарствата

"Няма такова нещо, че хората ще измрат"...

За реекспорта на липсващи лекарства, Ананиев заяви, че проверките доказват, че има медицински лица в аптеките и болниците, които участват в него.

"Ще се създаде информационна система с изменения в Закона за здравето, която проследява движението на лекарствата. На тази база ще се разбере какви количества са тръгнали извън страната, колко са влезли в аптеката и колко са реинбурсирани. Реекспортът не може да бъде спрян, защото има законова форма за износ. Въпросът е когато има липса на лекарства, да бъде спрян."

БЛС иска персонална отговорност за незаконния износ на лекарства

БЛС иска персонална отговорност за незаконния износ на лекарства

От години основният преразход в бюджета на НЗОК се формира от това перо, пишат БЛС

Ананиев коментира и идеята на БСП болниците да не са търговски дружества.

"Ако болниците се махант от търговският закон, това не е процедура по ликвидация. Дълговете ще останат и трябва да бъдат платени. Ако не се промени механизма на финансиране нищо няма да се промени".

Здравният министър коментира и искането за мораториум за откриване на нови болници.

"Мораториум за нови болници не е коректно да се обяви, защото когато една болници си подготви документи няма как да не я регистрираме. Друг е въпросът дали Здравната каса ще сключи договор. Когато излезе здравната карта, тогава ще се сключват договори по преценка та Касата."

БСП иска мораториум върху лицензи на нови частни болници

БСП иска мораториум върху лицензи на нови частни болници

Надяват се да намерят разбиране от другите парламентарни групи

Ананиев беше категоричен, че част от реформата ще бъде преструктуриране на болниците, като е възможно някои да бъдат закрити.

Той сподели, че премиерът му е предложил да стане министър, а замислянето дали да поеме поста е било 1-2 минути.

Министърът сподели, че му се е наложило веднъж да плати допълнително пари за здравни услуги, когато са изписвали внучката му, но според него доплащането извън пътеката на НЗОК не е редно.