Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обеща да накаже организаторите на протестите, съобщава БиБиСи.

Типично в своя стил, Ахмадинеджад определи протестните действия на опозиционните сили като да хвърляш прах в посока на слънцето. Според него те няма да доведат доникъде.

Припомняме, хиляди поддръжници на опозицията излязоха по улиците на Техеран. По време на сблъсъците на протестиращите с полицията бяха убити двама души.

Освен това, според БиБиСи, е издадена забрана за демонстрации в редица ирански градове, включително Исфахан, Машхад и Шираз.

По-рано американският президент Барак Обама разкритикува иранските власти по повод изказванията им към опозицията.

Виждам ирония във факта, че иранският режим, от една страна, се преструва, че той приветства случилото се в Египет, от друга - прави точно обратното на това, което се случи в Египет, заяви Обама.

Малко след това изявление на Обама, иранската телевизия излъчи реч на Ахмадинеджад, в която той подчерта: „Не е изненадващо, че хората в Иран имат врагове, защото нашите хора искат да блеснат, да покорят върхове и да променят международните отношения."

Иран е сияещото слънце, в което те хвърлят прах. Той обаче се връща и попада в техните очи, продължи иранският президент.

Междувременно световните медии съобщиха, че в Иран отново е имало сблъсъци между протестиращи и силите на реда. До тях се стигнало по време на погребението на един от убитите в протестите от понеделник.

Припомняме, силите за сигурност в столицата на Бахрейн използваха сачми и сълзотворен газ, за да разгонят опозиционни активисти. Те се бяха събрали се за погребението на мъж, убит при вдъхновените от събитията в Египет социални протести.

След инцидента силите за сигурност отстъпиха и дадоха възможност на кортежа с тялото на 21-годишния Али Абдулхади Мушаима да напусне болницата, разположена в град Манама. Освен него, при вчерашните сблъсъци пострадаха поне още 25 души.

Смъртта на двамата протестиращи повишава вероятността за разрастване на протестите срещу сунитската монархия в Бахрейн - стратегически съюзник на САЩ и база на Пети флот на САЩ. Активистите са основно шиити, което кара някои наблюдатели да се опасяват, че ако се повтори египетския сценарий, страната ще се ориентира към най-голямата шиитска сила Иран.