Почетният председател на ДПС Ахмед Доган смята да се върне към единочалието в партията и движението да има един лидер. Това научи News.bg от източници и в двата враждуващи лагера, които обсъждат бъдещето на партията. Опитът с двама лидери се е оказал неуспешен и затова Доган ще посочи един лидер.

Това едва ли ще е верният му Джевдет Чакъров, защото електоратът вече го свързва с войната с Пеевски, която раздели партията. Затова се търсела обединяваща фигура. Такава опция бил дългогодишният кмет на Кърджали Хасан Азис, който обаче на последните местни избори не получи подкрепата за пореден мандат от ръководството в лицето на Делян Пеевски, който се зае да лансира нови лица.

Азис бил подходящ и защото в партията го обичали и уважавали. Още от 90-те работи за ДПС и нееднократно е бил в колективните и ръководни органи на партията. Считан е за диалогичен, дипломатичен и спокоен. Затова и на него се разчитало да успокои разделения електорат, както и да върне в ДПС на Доган част от депесарите, които сега са на страната на Пеевски. На местно ниво Хасан Азис доказал, че може да работи и с другите партии. Освен това имал добри контакти и е добре приет сред изселническите организации в Турция. Не на последно място е харесван и от ръководството на южната ни съседка, свидетелство за което са многобройните му срещи с висши дипллмати и политици от Турция.

Хасан Азис: Когато председателите на партията си говорят с писма има проблем

Хасан Азис: Когато председателите на партията си говорят с писма има проблем

В устава на партията ясно са посочени мястото и ролята на почетния председател