Оставката на Карадайъ и голямото оперативно завръщане на Ахмед Доган е добра новина за ДПС, шанс за смесените региони. Както ДПС се освободи от оковите на дългото сатанизиране, така трябва да скъса синджира на етническото ограничаване. Днес, 8 ноември, логиката на успеха вещае Делян Пеевски да застане начело на ДПС. Това заяви журналистът Илхан Андай ред БиТиВи след като вчера вечерта стана ясно, че председателят на партията Мустафа Карадайъ подаде оставка.

Според Андай е време Доган да закрие, да трансформира ДПС и е време партията да получи ново име с "либерална, либерален". Доган не умира от желание да излезе на терен, като на националната конференция или Делян Пеевски ще бъде лидер на партията или партията ще е със съпредседатели.

Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС

Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС

Ахмед Доган поема отново оперативното ръководство

Депутатите ще научат тази сутрин в парламента какво ще се случи с ДПС след раздялата с Мустафа Карадайъ. Без съмнение Ахмед Доган ще си остане на първото стъпало, Пеевски ще остане на второто стъпало, а всички останали на третото стъпало. Кметовете отличници на ДПС ще бъдат политически пчелички с ранг на заместниците на партията и просто ще бъдат по-разпознаваеми - бачкатори като Делян Пеевски, посочи Андай.

С Делян Пеевски начело ДСП ще гони да повтори отличния резултат от местните избори. Това ретранслиране на парламентарен вот означава, Делян Пеевски и най-близките му в екипа да се стремят към изпълнение на изборната кота - 430 000 гласа, които гарантираха на ДПС връщане на властта през парадния вход.

За колизия в Движението на права и свободи даде знак и едно необичайно послание на Ахмед Доган от май месец тази година.

Ахмед Доган отправи послание към  ДПС

Ахмед Доган отправи послание към ДПС

Има политически сили, които създават нови разделителни линии и целенасочено подклаждат езика на омразата, предупреди почетният председател на Движението

Мустафа Карадайъ бе избран през април 2016 г. за председател на ДПС от IX национална конференция на партията, а в края на 2020 г. бе преизбран за втори мандат. Преди това Карадайъ бе организационен секретар на Централното оперативно бюро на ДПС, като за първи път е народен представител през 2013 г. От декември 2015 г. е един от тримата временни съпредседатели на ДПС, след драмата с Лютви Местан.

Преди три седмици без официално съобщение от пресцентъра на ДПС стана ясно, че Делян Пеевски е станал съпредседател на ПГ на ДПС, което му дава право да участва в председателските срещи в Народното събрание, които определят дневния ред на парламента. От два месеца Пеевски се утвърждава постоянно и като говорител на Движението по отношение на правителството, което управлява с подкрепата на широко мнозинство, в което влиза ДПС.