На пресконференцията в София екслидерът на ДПС Лютви Местан беше затрупан от въпроси и отдели специално внимание, разказвайки подробно за случая с посещението си в турското посолство в разгара на "драмата" в ДПС. Той хронологично описа защо е отишъл да търси защитата си именно там.

"На 21 декември важен посредник ми намекна в телефонен разговор, че най-вероятно ще ми бъде поискана оставката. На 22 декември посредникът ми съобщи, че тази оставка се очаква до края на деня", каза Местан.

Припомняме, именно на 22 декември в късния следобед бе разпространено словото на почетния председател на ДПС Доган, изречено дни по-рано – по време на новогодишната среща на елита на ДПС в Боянските сараи.

Сваляме охраната, когато опасността за лицето е отпаднала, обяви НСО

Сваляме охраната, когато опасността за лицето е отпаднала, обяви НСО

Във връзка с изявлението на Местан

"Аз трябваше да призная за грешка декларацията, да призная с този акт правотата на критиката и доброволно да се оттегля. Ако ми беше казано:"Абе добър парламентарен оратор си, но нямаш лидерски качества, - това щях да го приема. Но някой да иска да подам оставка като признание, че е грешна една откровено правилно политика, която съм водил, е невъзможно. Отказах.
Тогава се появи речта (на Доган, б.р.) в медиите и точно 19.26 часа пак по телефон ми бе съобщено, че охраната ми е свалена изцяло.

За същата вечер имах предварително уговорена среща в резиденцията на посланика на Турция, на която трябваше да обсъдим определени обстоятелства, свързани с вероятността от Турция да дойдат високо поставени личности във връзка с възпоменанията на събития от Възродителния процес", разказа Местан.

Той обясни, че уговорката за турското посолство е била за 20:30 часа. "В 19:26 с изтичане на срока за оставката ми, ми беше свалена цялата охрана. Отварям външната врата и виждам охраняващият полицай да събира нещата и да казва - "Наредиха ни", каза бившият лидер на ДПС.

Случайно ли е съвпадението и какво означава това? Трябваше да звъня на най-високо ниво - попитах президента Росен Плевнелиев, той не знаеше. Каза ми, че ще ми даде отговор на следващия ден, след като разговаря с компетентните органи", твърди Лютви Местан.

"Моят проблем не беше на следващия ден. Моят проблем беше същата нощ. Нямаше с какво да се предвижда до посолството или да се предвижда по начин, който да осигуря безопасността си. Категорично да - имах съмнения за моята безопасност. Обадих се в посолството, за да поискам кола от посолството. Сам си организирах охраната и ми се наложи да спя ден-два извън София при приятели", разказа Местан.

Историята с охраната на Местан продължава с това, че въпросният посредник му се е обадил 16 часа по-късно и му е съобщил, че охраната му е частично възстановена. Когато на следващия ден президентът Росен Плевнелиев наистина е върнал обаждане, то държавният глава не е знаел, че охраната вече е частично възстановена.

"Имах основание да се притеснявам за сигурността както своята, така и на семейството си", отново повтори Местан. Той настоя да уточни, че и без това е имал посещение в турското посолство.

„Час преди това посещение ми е снета охраната и отидох там с кола с посолството. Това е нещо много по-различно от търсене на закрила", изтъкна Лютви Местан. Отново на въпроса за охраната му той призна, че не знае кой е наредил да му бъде свалена охраната или пък на следващия ден да бъде частично възстановена.

На настоятелни въпроси Местан отговори, че освен с турския посланик в дните след отстраняването си не се е срещал с други посланици.