Решенията на комисията за осигуряване на охрана представляват класифицирана информация, съгласно изискванията на Закона за защита на класифицираната информация. Именно поради тази причина нямало законова възможност Националната служба за охрана (НСО) да коментира изявления и твърдения на публични личности, които се отнасят до вида, обхвата и времетраенето на охраната без да наруши закона. Това се посочва в изявление на НСО във връзка с изявления на екслидера на ДПС Лютви Местан по време на днешната му пресконференция.

Припомняме, Местан обяви, че по телефона охраната му е била свалена. Впоследствие тя частично била възстановена.

Стъпих на руска мина преди Коледа, обясни съдбата си Местан
на живо

Стъпих на руска мина преди Коледа, обясни съдбата си Местан

Мога да нося и на бой, без да бъда сломен, защото за 12 дена системата от медийни бухалки стовари върху гърба ми 12 хиляди тупалки

В изявлението на НСО се заявява, Законът за НСО определя лицата, на които службата осигурява охрана. Съгласно чл. 22, ал.1, т. 2 народните представители попадат в кръга на тези лица. Законът определя реда и обстоятелствата, при които може да бъде осигурена охрана и на лица извън изрично посочените в закона. Това става единствено в случаи, когато има сигнали за конкретна застрашеност. Решение на кого да се осигури охрана се взема от комисия, състава на която е определен в Закона за НСО – главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началникът на НСО. Това не е самостоятелно решение нито на НСО, нито на който и да е държавен орган, подчертават от службата.

Пояснява се, че комисията разглежда всеки един случай самостоятелно, като преценява нивото на застрашеност, вида, обхвата и срока на мерките за охрана. По същия ред се разглеждат и случаите, когато основанието за охрана е отпаднало. Комисията отново взема решение за прекратяване на охраната на съответното лице.

Във връзка с влизането в сила на Закона за НСО на 01.11.2015 г. тази комисия е провела няколко заседания, на които е разгледала данните за застрашеност на охраняваните лица и необходимостта от продължаване на охраната. На всички лица, за които съответните служби са констатирали, че не съществува заплаха за сигурността, е преустановена охраната

Всички решения за осигуряване на охрана са единствено в зависимост от това дали съответните служби разполагат с информация за реална заплаха за живота и сигурността на съответното лице. Нито един случай не бил разглеждан и решаван от комисията извън общите правила и нито едно решение не е мотивирано от факти и обстоятелства, извън тези, които самият закон изисква, подчертават още от НСО в изявлението си.