Депутатите от парламентарната Комисия по отбрана оцениха положително резултатите от учението "Граница 2016", което се проведе съвместно с части на МО и на МВР.

Началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов представи основните акценти от проведеното учение.

Разгледани били няколко сценария и бил избран най-вероятният, а именно - масов бежански поток от гръцката граница. Определени били вероятен капацитетът на този поток, направления и интензитет.

Планирани са действия в няколко фази. Първата е подготовка, включваща събиране и обмен на информация. Следващият момент е свързан с демонстриране на присъствие, съвместно с МВР, а също и изграждане на лек тип защитни съоръжения. Следващата фаза е овладяване на кризата чрез разгръщане на всички определени за операцията средсва.

"Имаме готовност и за усилване с допълнителни средства", посочи ген. Попов. Определени били формирования, които ще участват, включително от ВМА, от ВВС, Военна полиция в маневрите.

"Българският военнослужещ ще бъде с оръжие", гарантира военният министър Николай Ненчев относно изпращането на наши бойци на границата, които да подпомогнат МВР при опазване на държавната бразда.

Министърът на отбраната изрази безпокойство относно положението с бежанците в Гърция, Македония и Сърбия. "Около 36 000 бежанци се намират в Гърция в момента", поясни той. "Ще ангажираме ресурс и личен състав в близост до съответните граници", изтъкна военният министър. Той е обезпокоен и от влошаващото се време.

"На този етап няма пренасочване от сухопътната граница към морето", заключи военният министър.

Ненчев констатира високо ниво на координация между МВР, МО и Гранична полиция след съвместното учение. По думите му, целта е бежанците да бъдат възпирани още на граница. Ако не са насочени към ГКПП-тата, те са в нарушение.

"Опитваме се да ограничим всички икономически мигранти, които не са от такива зони, и търсят по-добър живот", коментира Ненчев.


По думите му, сътрудничеството ни с гръцката страна е на високо ниво. Получаваме информация, разчитаме и на наши източници, поясни военният министър.