"Надявам се, че политиците ще се събудят и ще направят правителство, защото се изчерпва смисълът да идваме тук и да разочароваме хората."

Това заяви народният представител Делян Пеевски, който по традиция идва на първите заседания на парламента, но след това не се слави с често присъствие, и който бе лаконичен на влизане в новия 49-и парламент преди първото тържествено заседание. Пеевски изрази все пак надежда, както и останалите си, спрели за коментар пред медиите, колеги-депутати от ДПС.

"Има шест парламентарни групи. Ако парламентарните групи подходят с отговорност към българския избирател, ще имаме правителство, ще имаме работещ парламент. Формулата трябва да я търсят мандатоносителите", заяви правното и финансово острие на ДПС Йордан Цонев.

Ако и в този пореден за няколко години парламент не се състави работещ редовен кабинет, то обществото ще стигне до "революционна ситуация", убеден е на свой ред депутатът от движението Рамадан Аталай.

Аталай, който е сред най-дългогодишните народни представители, не коментира обаче други въпроси: "Моля ви, трябва да вляза, за да почерпя. Ще ми бъде първия мандат като народен представител за тази година."

анкета

Коя е най-важната задача пред 49-о НС

Виж резултати

Съставяне на кабинет 42.5%

Овладяването на инфлацията 12.8%

Приемането на бюджет 20.0%

Влизане в еврозоната 6.3%

Съдебната реформа 12.2%

4.6%

1.5%

Доста по-лаконични, дори и в сравнение с кратките коментари на ДПС, бяха от ГЕРБ - техни представители отказаха коментар по същество, а само подчертаха, че се надяват на разум и реална работа от страна на новите депутати.