Увеличаване на броя на затворниците не увеличава сигурността в обществото, стана ясно от думите на новия директор на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в София Торстен Гайслер по време на среща с правосъдния министър Екатерина Захариева.

"Многото хора в затвора не правят обществото по-сигурно. Не искаме жертвите на престъпления да се увеличават. Ако от затвора излизат чудовища, ще има повече такива жертви“. Това заяви Торстен Гайслер.

Той напълно подкрепи схващането на министъра, че България се нуждае от нова наказателна политика. „След седмата година в затвора промяната в психиката на човека е необратима“, заяви министър Захариева  и сподели, че понякога обществото очаква по-големи присъди, които обаче за съжаление нямат превъзпитателен ефект, а напротив – превръщат лишените от свобода в още по-големи престъпници.

Министърът запозна г-н Гайслер с идеите за промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс и нуждата от нов Наказателен кодекс. Тя благодари за дългогодишната подкрепа на фондация „Конрад Аденауер“ за изграждането на демократични институции в България и особено за подкрепата в областта на съдебната система.

Захариева помоли г-н Гайслер и за съдействие да бъде изпратен германски експерт, който да участва в анализа на прокуратурата.

Министър Захариева направи преглед на законодателните промени, свързани със съдебната реформа. Двамата обсъдиха проблемите в детското правосъдие и пробацията.

Томас Гайслер идва от петгодишен мандат в Букурещ, където е оглавявал Програмата за върховенство на закона за Югоизточна Европа. През това време е посещавал България поне 20 пъти  и е запознат със състоянието на правосъдната система.