След като вчера експремиерът Сергей Станишев изказа опасение, че членството ни в Шенгенската зона може да бъде отложено, днес подобно притеснение пролича и от думите на лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

В ефира на БиТиВи той заяви, че големият въпрос сега е кога ще бъдем поканени в Шенген. Заедно с колегите от Синята коалиция сме притеснени, че няма да бъдем приети, посочи тъмносиният лидер. Според Костов подобни послания идват от страна на европейците, които ясно ни показват, че страната ни не разполага с потенциала да приложи механизмите на Шенген.

Оправдателните присъди от страна на българския съд по дела, свързани с контрабанда, са също причина за негативното мнение сред страните от ЕС по отношение на приемането ни в Шенгенската зона. Друго негативно впечатление, е корупцията в администрацията, стана ясно от думите на Костов. Посланието, което ни отправят европейците според него, е повече от ясно: Затваряте си очите за нелегалния трафик и не можете да пазите границата ни.

За Филчев: Филчев изпълни най-мръсните политически поръчки в тази страна. Извърши ги по поръчка на президента Георги Първанов и на елита на Българската комунистическа партия. В годините на неговото прокурорстване се разпали тази страшна война, в която загинаха 150 млади хора. Тази война, която не беше спряна със средствата на прокуратурата и на съда.

Лидерът на ДСБ обаче беше категоричен, че има шанс приемането ни в Шенген да стане факт и то скоро. За да се случи това е необходимо да се пресекат всички нарушения, които ни спъват по пътя  към шенгенското пространство.

Министърът на вътрешните работи трябва да направи операция „Чисти ръце" в самото министерство, настоя Костов. Той изтъкна, че Цветан Цветанов трябва да отстрани всички служители, за които има основателни съмнения, че са извършили нарушения.

Иван Костов припомни и случая с Чората, отбелязвайки, че той е влязъл в европейското пространство. Той допълни, че един от полицаите, замесени в него, е посочил, че задържаният е замесен с контрабанда. Няма дело за полицаи, участвали в контрабанден канал, но дело за убийство на свидетел има, заяви лидерът на ДСБ. Той изтъкна, че позицията на ГЕРБ по случая е била да застанат зад тези полицаи, които са били осъдени от съда за убийството на Чората.

Ето такива случаи формират мнение, подчерта Костов, като не пропусна да припомни и оправдателната присъда на братя Галеви от съда в Кюстендил, която според него е „преляла капката".

Той добави, че операция „чисти ръце" е необходима и в средите на ВСС. По думите на Костов там трябва да работят само „кристално чисти хора".

На въпрос дали трябва да се смени Висшият съдебен съвет, лидерът на ДСБ отговори, че ако в момента магистратите не демонстрират загриженост към своята страна с действията си, впечатлението, което ще оставят сред европейците е, че България не се интегрира в ЕС, а са самите те са безотговорни.

Иван Костов коментира и последната медийна активност на бившия главен прокурор Никола Филчев. Той отрече да носи отговорност за назначаването му за обвинител номер едно, припомняйки, че това е в правомощията на ВСС.

По повода факта, че Филчев е заемал поста заместник-министър на правосъдието, Костов обясни, че за разлика от сегашното управление, характеризиращо се с централизация в решенията, той се е доверявал на мнението на министрите в кабинета си. В тази връзка лидерът на ДСБ обясни, че кандидатурата на Филчев му е била предложена от министъра на правосъдието и той я е приел.

Иван Костов определи бившия главен прокурор за изключително компетентен и човек, чиито знания надвишават тези на цялото правосъдно министерство. Друг е въпросът накъде е тръгнал и какво е направил, допълни Костов, като посочи, че Филчев е изпълнил най-мръсните политически поръчки, поръчани от президента Георги Първанов и елита на БСП.

Въпреки това тъмносиният лидер предупреди, че всяка неаргументирана атака срещу ексглавния прокурор ще рикошира много тежко и ще има ефекта на хвърлен бумеранг