Редно е българските граждани да знаят на какво основание руският министър на труда и социалната защита Максим Топилин е получил право на пребиваване в България.

Такава позиция изрази евродепутатът Александър Йорданов във връзка с разкритията на изданието "Русский монитор" за десетки политици от висшия ешелон на властта в Русия, получили гражданство или право на пребиваване в държави от НАТО. Според сайта, освен Топилин, още двама висши руски чиновници притежават български дикументи.

"Министърът на вътрешните работи на България, респективно - Дирекция "Миграция", може би не са задължени да информират обществеността, но все пак гражданите са в правото си да попитат на какво основание, т.е. по кой член от Закона за чужденците право на постоянно пребиваване в България е получил руският гражданин Максим Топилин - министър на труда и социалната защита на Руската федерация." - пише Александър Йорданов в профила си във Фейсбук.

Десетки политици от висшия ешелон на Русия - с гражданство или право на пребиваване в западни страни

Десетки политици от висшия ешелон на Русия - с гражданство или право на пребиваване в западни страни

Трима с български документи...

"Огласяването на тази информация би разсеяло предположенията, че този руски министър, работещ за една министерска заплата, евентуално е успял да инвестира неизвестно откъде придобити повече от 1 000 000 лева или е увеличил с такава сума своята инвестиция чрез придобиване на дялове от български компании. Това допуска законът, добавяйки и възможността мераклията за постоянно пребиваване в България да е инвестирал над 6 000 000 лева в капитала на българска компания, чиито дялове не се търгуват на Българската фондова борса.Затова, вместо съмненията да бродят, вместо в Русия да се питат откъде руски гражданин, при това министър, може да има такива огромни средства, по-добре е да се каже още сега как и защо министър Топилин е придобил правото на постоянно пребиваване в България и за какъв период. Или да се опровергае тази медийна публикация. Мълчанието е неуместно." - подчертава евродепутатът.

Според списъка на "Русский монитор". право на дългосрочно пребиваване в България са също руският заместник-министър на културата Николай Овсиенко и префектът на Югоизточния административен окръг на Москва Андрей Цибин.