Добра новина е, че България заведе съдебен иск срещу "Газпром" за 400 млн. евро. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Александър Николов.

По негови думи дяволът винаги е в детайлите. Проблемът не беше във валутата - дали ще са рубли, долари или нещо друго, а в непартньорската позиция, в която беше поставена тогава България, уточни той.

Припомняме, България поиска 400 милиона евро обезщетение от "Газпром" заради вредите, които руското дружество нанесе на държавата ни с едностранното спиране на доставките на газ преди повече от две години.

Въпреки че тогава "Газпром" настоя България да плаща доставките в рубли, страната ни продължи да се придържа към договора и влезлите в сила санкции срещу Русия.

"Булгаргаз" заведе арбитражно дело срещу "Газпром"

"Булгаргаз" заведе арбитражно дело срещу "Газпром"

Искът е за 400 млн. евро

По тази причина през април 2022 г. "Газпром" спря доставките. Тогава министър на енергетиката беше именно Александър Николов.

"Цялата тази ситуация сега ме връща назад към тема, която не се надявах, че може да обедини абсолютно всички българи", посочи той.

Николов обърна внимание върху аргументацията и начина на входиране на съдебния иск, като и върху исканата сума от страна на държавата ни.

Освен това той поиска да се върнат назад всички събития, които са се случили от 26 април 2022 г., за да се изясни свършеното от всеки един енергиен министър досега.

"Трябва да се проследи кой какво е говорил и чий интерес се е произнасял", настоя Николов.

"Газпром" спря доставките на газ за България

"Газпром" спря доставките на газ за България

Решението е едностранно