Зарядът, който е необходим на протеста днес, защото е видимо, че той се изморява, може да бъде даден само от ясно очертана тенденция за развитие на страната. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков на разговор-дискусия на тема "Алтернатива има" в БТА с всички социално ангажирани политически формации.

По негови думи опитите за промени в Конституцията целят отнемане на енергия на протестите и замазване на истинските въпроси.

Той подчерта, че битката не е за властта, а за интереса на обществото и държавата и именно липсата на политически диалог е част от демотивацията на протестиращите.

От своя страна проф. Любомир Халачев бе категоричен, че алтернатива действително има, като тя започва през незабавна смяна на властта. Той открои необходимостта от провеждането на честни избори с машинно гласуване, от съдебна реформа, развитие на образованието, предвидима и разбираема раформа в здравеопазването и постоянен контрол от стр на Народното събрание.

От "Български социалдемократи" настояха за промени, които да гарантиран спокоен и достоен живот за българските граждани, така че всеки човек да има възможност свободно да определя живота си.

Зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева пък изтъкна, че всяка публична сфера е опростачена съзнателно от правителството на Борисов. Тя бе категорична, че не трябва да се допускат нови избори по старите правила, които да върнат стария нов Борисов.

От своя страна зам.-председателят на БСП Кирил Добрев също настоя за оставка ва правителството и главния прокурор, както и за система и начин съдебната система да работи по други правила.

След изборите тази алтернатива трябва да бъде лява, но за да успеем, трябва всички да бъдем заедно, категоричен бе той, подчертавайки, че силните политици са тези, които градят мостове, а не които ги палят.

Той настоя за задължително средно образование с най-рестриктивните мерки за семействата, които не изпращат децата си на училище, тъй като според него образованието е ключово за оправяне на проблема с демографията. Сред исканията му са и пълна подкрепа за работещи семейства за отглеждане на деца.

В дискусията се включи и Катя Атанасова, която заяви, че протестите са стартирали като морален гняв срещу превзетата държава и като заявка за това в каква страна искат да живеят хората - демократична, европейска и свободна. "Трябва ясно да заявим, че изходът от кризата на доверие е в незабавна оставка на Борисов и главния прокурор и провеждане на извънредни демократични избори чрез машинно гласуване. След това идва ред на обсъждане ва евентуална необходимост на промени в Конституцията", посочи тя.

От партия "Възраждане на отечеството" пък заявиха, че сигурността на страната е поставена под въпрос. Ние сме превърнати в една префонтова държава, един плацдарм, който не работи за сигурността на България, подчертаха те. Според тях страната ни трябва да промени своята външна политика в собствен интерес.

От партия "МИР" изпратиха своя официална позиция, в която са категорични, че не трябва да се допуска ГЕРБ да пишат и да приемат нова Конституция, тъй като нямат моралното право и довериетона българските граждани.