Ден след като лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви своя проекто-кабинет още преди да са ясни резултатите от 100% преброяване на бюлетините от предсрочните парламентарни избори започнаха коментарите за предложените от него имена и постове.

За първи път се създава пост "Министър (без портфейл) по ромските въпроси". За първи път на министерска позиция е предложен ром, при това - жена, коментират от фондация "Амалипе".

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет
Обновена

Слави Трифонов: ИТН без коалиция, предлага свой кабинет

Издигат Николай Василев за премиер, Любомир Дацов за икономически министър

Според експертите от фондацията въвеждането на тази позиция би ускорила процесите на интеграция, но не е универсално решение.

Припомняме, по време на правителството "Сакскобургготски" имаше Десетилетие на ромското включване, чиито резултати никой не успя да види.

От ромската фондация изтъкват участието на патриотите (според тях - националисти - б.р.) във властта в последните 10 г. Заради това от "Амалипе" твърдят, че ромската интеграция била стигматизирана.

"Към това трябва да добавим и силната анти-ромска дискриминация, която наблюдаваме сред широки слоеве (проучване на Евробарометър от 2019 г. показва, че България и Румъния са страните с най-силни антиромски нагласи)", пишат от фондацията.

Френски съд осъди наши роми за трафик на хора за просия

Френски съд осъди наши роми за трафик на хора за просия

На пет ромски фамилии са подмамвали жертвите си

От "Амалипе" се позовават на проучване на Голбал Метрикс и Тръст, според което за 7 години, процентът на роми, участващи в средно образование, се е удвоил, а ромите, обучаващи се в университети, са се увеличили 6 пъти. Това създава все по-многобройна средна класа в ромска общност.

До този момент в България не е имало министър от ромски произход. В различни правителства е имало четирима заместник-министри роми, единият, от които - жена.

Въвеждането на позицията "Министър (без портфейл) по ромските въпроси" не е свързано със създаването на устойчива институция. Практиката до сега е Министърът без портфейл да няма заместници, администрация и бюджет за изпълнението на своите задължения

Няма съответно информация какви биха били правомощията на един бъдещ Министър без портфейл по ромските въпроси. Свръх очаквания от Министъра по ромските въпроси, без той да има институционални правомощия може да има и негативи.

Обективния процес на повишаване на образователното ниво на ромската общност и създаването на ромска средна класа, води до формирането на многобройна група от професионалисти - роми, които могат и следва да работят за повишаване благосъстоянието на всички български граждани. В България има достатъчно специалисти от ромски произход, които биха могли да бъдат на ръководни позиции в Министерство на образованието, Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и др. и това би било най-високата степен на реална интеграция, изтъкват от асоциацията.

Предложената от ИТН за Министър (без портфейл) по ромските въпроси д-р Антония Валентинова е пример за високообразован професионалист от ромски произход, която би могла да изпълнява управленски функции и в Министерство на здравеопазването.

Още един важен акцент, който трябва да подчертаем, е че за модернизацията на ромската общност е изключително важно да бъде даден шанс на професионалистите жени от общността. Важно е тази възможност да бъде реална, а не само декларативна, се казва в позицията им.