Борбата с корупцията по високите етажи на властта у нас е отслабена заради накърнена независимост на съдебната система. Това е мнението на юридическия съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким, изразено по време на онлайн разговор с вицепрезидента на Атлантическия клуб в България.

Джесика Ким е била федерален прокурор. Нейната работа е свързана с увеличаване знанията за борба с корупцията в администрацията, прането на пари и организираната престъпност в България и Румъния.

Пандемия и корупция - ограничаване на гражданските права

Пандемия и корупция - ограничаване на гражданските права

"Прозрачност без граници": България остава със системни проблеми и на опашката по корупция

Тя заяви, че отчетността започва от върха и лидерите на България трябва да подкрепят принципа, че никой не е над закона, включително и те.

Според Джесика Ким липсата на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта е че съдебната система не е независима. Това отслабва способността на страната ни да води такива наказателни преследвания. Според юридическия съветник на посолството на САЩ в България липсва и политическа воля за преодоляването на проблема.

Лозан Панов за евродоклада: Помощта за давещия се е в него самия

Лозан Панов за евродоклада: Помощта за давещия се е в него самия

За пръв път председателят на ВКС не е бил запознат с черновата на документа

Ким припомни за част от констатациите в доклада на Еврокомисията за върховенството на закона у нас, свързани с отчетността на главния прокурор и работата на ВСС.

"Определени стъпки в посока накърняване на независимостта на съдебната система са отслабили способността на България да води наказателно преследване за корупция по високите етажи. Като се добавят олигархическото влияние, случаите на конфликт на интереси, злоупотребата с държавни ресурси и липсата на медийна независимост, човек разбира защо България остава държавата с най-високи нива на корупция в ЕС", каза американският дипломат.