Евентуалното отпадане на наблюдението на Еврокомисията над правосъдната система на България и Румъния означава гражданите да правим този мониторинг.

Това стана ясно от думите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов по повод очакваното публикуване на Еводоклада. 

Евродокладите спират, проверките остават?

Евродокладите спират, проверките остават?

Утре излиза доклада на ЕК

"Това ще има значение за българските граждани - да разберат, че помощта на давещия се е на самия давещ се - т.е., стига сме прехвърляли отговорността на някого другиго, да искаме някой друг да ни разреши проблемите. Трябва да го направим самите ние", заяви Панов, който е привърженик да остане наблюдението над съдебната система.

Очаква се днес Европейската комисия ще представи мониторинговия доклад за България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. 

Отворено общество: Препоръките в Евродокладите не доведоха до напредък

Отворено общество: Препоръките в Евродокладите не доведоха до напредък

ЕК няма изгода от мониторинга само за България и Румъния

По предварителна информация това ще бъде последният доклад за състоянието на правосъдната ни система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Новата Европейска комисия предлага нов механизъм, който ще следи за спазването на принципите на правовата държава не само в България и Румъния, а във всички държави членки на Европейски съюз.

Пpeдceдaтeлят нa Bъpxoвния ĸacaциoнeн cъд Лoзaн Πaнoв допълни, че зa пъpви път не е бил зaпoзнaт от Министерството на правосъдието c чepнoвaтa нa евродoĸлaдa за България. Досегашната практика е предвиждала предварително запознаване с документа.