Препоръките в Евродокладите създадоха повече рискове, отколкото напредък.

Ако от ЕК предложат да отпадане мониторинга върху правосъдната ни система, то това няма да е заради успешната борба на страната ни с корупцията и с организираната престъпност, а заради промени в контекста.

Това заяви пред БНР Иванка Иванова от правната програма на Институт "Отворено общество" по повод предстоящото обявяване от Европейската комисия (ЕК) на докладите по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. 

Очаква се ЕК да препоръча отпадане на мониторинга над България

Очаква се ЕК да препоръча отпадане на мониторинга над България

Докладът ще бъде оповестен утре следобед на заседание на Европейския парламент в Страсбург

"Препоръките, заложени в механизма за сътрудничество и проверка, и тяхното изпълнение от страна на българските власти създадоха повече предпоставки за рискове пред върховенството на правото в България, отколкото да доведат до сериозен напредък", каза Иванова.

Според нея Европейската комисия няма смисъл да поддържа механизъм за наблюдение на върховенството на правото само за България и за Румъния.

По думите на Иванова при мониторинга са подчертани значенията на основни ценности, каквато е независимостта на съда. Според нея общото въздействие на евродокладите е положително върху съдебната система.

По думите й когато през 2006 година бяха заложени показателите в механизма, те бяха така структурирани, че не можеха да отчетат последващи предизвикателства и пред независимостта на съда, и пред защитата на основните права на човека. 

ЕК продължава частично наблюдението на България
Обновена

ЕК продължава частично наблюдението на България

Временно прекратени са 3 мерки, но медийната среда се влошава, отчитат от ЕК

В механизма няма показател за състоянието на правата на човека и това позволи на правителството да прилага в борбата с корупцията и с организираната престъпност мерки, които вредят на правата на човека и заради които получаваме и ще получаваме осъдителни решения на Съда по правата на човека.