Анастас Герджиков кани настоящия президент и свой опонент Румен Радев на дебат. Учуден е защо той бяга от такъв. Ако откаже дебат - поне да даде отчет на българите за свършеното последните години, това заяви Гержиков в студиото на БТВ.

Проф. Анастас Герджиков е кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет, но с подкрепата на ГЕРБ/СДС. За вицепрезидент е номинирана полковник Невяна Митева, която той си избрал измежду други военни, които обаче били мъже.

Президентът трябва да е надпартийна фигура, а да протегне ръка на всички, за да има реално мнозинство в НС да работи и да се създаде правителството, коментира Анастас Герджиков, издигнат от ИК за президент. Президентът вместо да разединява партиите, да ги обединява, ако бъде избран, категоричен е той.

Не е нужна президентска република, а да се засили ролята на ветото чрез друг правен механизъм, чрез който да влияе по-силно, предложи Герджиков. Той коментира и бежанската вълна - сега се отнасяме към ЕС и НАТО половинчато, трябва да сме активни във вземането на решенията, смята той.

Анастас Герджиков: Президентската република е опасна

Анастас Герджиков: Президентската република е опасна

Той е за обединение между хората

Анастас Герджиков изказа мнение и за пандемията и призова всички българи да се ваксинират. Пропуснатите месеци се отразяват фатално на заболели и смъртност, смята той.

Идеята, ако не се въведе зелен сертификат, да се затвори всичко, не е състоятелна. Зеленият сертификат е чудесна идея, но в държава със 70% ваксинация, при нас сега няма как да се въведе, защото ще е наказание, а не превенция, смята още Герджиков. Трябва да се направи това, което служебното правителство прекъсна - да се увеличи ваксинацията, не със смарт часовници, тъй като хората са загубили доверие във властта, е мнението на кандидатът за президент. Той призова да се доверяваме на учените.

Неудобството да си фаворит

Неудобството да си фаворит

И двете изненадващи президентски загуби в новата история на България имаха дълги опашки – промени, които дойдоха след тях