Аз не казвам, че трябва да се обединяват партии, а да се обединят всички български граждани зад каузи. Една твърда ръка е изкушение. Toва заяви кандидатът за президент, издигнат от Инициативен комитет, подкрепен от ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков в сутрешния блок на БНТ.

Той не е говорил за смирение и помирение, а за обединение, да се разбират хората помежду си и да работят заедно. Политиците не го правят, а партиите са склонни да се карат по теми, които не са проблем за обществото, посочи Герджиков.

Ректорът на СУ чул всякакви анонимни атаки за себе си, които са подли и засягат не само него, но и близките му. "Ако на Народното събрание пише: "Съединението прави силата", очевидно е, че нашите прадеди са имали проблем със Съединението. Сега нямаме национален идеал", посочи Герджиков и настоя да имаме една визия за бъдещето, която да бъде общ идеал. Сега въпросът бил дали управляващите управляват в своя полза или в полза на народа.

Според него в България има проблем с партизанщината от 100 години - винаги е имало спорове между партиите. Трябва да бъдат направени такива правила, за да не се допускат такива неща със закони и наредби, настоя Анастас Герджиков. Президентската институция няма законодателна инициатива, а може да бъде предложена промяна в Конституцията и може да се опита да убеди партиите, че представляват граждани, които искат да работят заедно. Те не се противопоставят заедно, подчерта той.

Анастас Герджиков стъпва на теми с абсолютен консенсус

Анастас Герджиков стъпва на теми с абсолютен консенсус

Без поставени условия не мисли, че е кандидат или обвързан с ГЕРБ

Според Герджиков трябва да се намери друг начин да говорим помежду си, без да заклеймяване противника срещу нас. Обединението не може да бъде на партии, а между хората и тогава партиите няма да имат друг избор освен да се обединят, посочи ректорът на Алма Матер.

Той подчерта, че не е член на ГЕРБ, а е получил подкрепата на ексуправляващите и на БЗНС, за което е признателен. Аз не съм неблагодарен човек и наред с грешките за 12 години, ГЕРБ постигна огромни успехи, отчете Герджиков, като даде пример с влизането в ЕРМ-2.

Той недоумява как може да отхвърли подкрепата на най-голямата партия, ако иска да бъде президент на всички българи. Когато разбрал, че ГЕРБ ще го подкрепи, това са няколко стотин хиляди гласа, които работят и обичат България. Как да им кажеш не искам и защо да го направя, уточни ректорът на СУ. Аз искам да се опитам да обясня на всички хора какво предлагам и те да подкрепят това. Не мога да кажа дали харесвам една конкретна партия, аз не искам да бъде партиен симпатизант. В случая аз съм кандидат за президент, подчерта Герджиков.

Той уточни, че ако бъде подкрепен само от ГЕРБ и ДПС, няма шанс да бъде избран. Какво значение има кои са ни подкрепили, при положение, че ще ни подкрепят привърженици на всички партии независимо за кого са гласували партийните им лидери, смята той.

Под тогата на ректора Румен Радев вижда скрилия се Борисов

Под тогата на ректора Румен Радев вижда скрилия се Борисов

Както преди 5 години Борисов се скри под полата на г-жа Цачева

Според него участието му в президентските избори е полезно. Румен Радев вижда, че е направил грешка, че се е противопоставил остро срещу различни пристрастия и рязкото му отношение към определени личности и партии, уточни Герджиков.

По думите му България е неподходящо място за президентска република при положение, че демокрацията е незряла. Дори най-добрият президент ще бъде опасен с голяма концентрация на власт, подчерта Герджиков.

"Аз съм убеден, че ще спечеля президентските избори", категоричен бе той. Иначе, ако не стигне до втори тур на изборите, той би подкрепил Лозан Панов.

Нинова вече вижда алтернатива на Радев, прогнозира по-трудна победа

Нинова вече вижда алтернатива на Радев, прогнозира по-трудна победа

И Анастас Герджиков, и Лозан Панов не са за подценяване, предупреждава лидерът на БСП