ГЕРБ категорично ще подкрепи номинацията на проф. Анастас Герджиков за президент. А професорът сам ще избере своя вицепрезидент. Това каза пред журналисти лидерът на партията Бойко Борисов при откриването на галерията на скулпорът Вежди Рашидов.

По-рано през деня ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" потвърди, че е приел поканата на инициативен комитет да се кандидатира за президент.

По думите на Борисов са имали две-три кандидатури - на Дончев, на Митко Николов. Красимир Вълчев е казал, че в академичните среди се обсъжда за Герджиков.

"Това е един човек, който би могъл да обединява нацията", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

КПКОНПИ: Няма конфликт на интереси при Анастас Герджиков

КПКОНПИ: Няма конфликт на интереси при Анастас Герджиков

Комисията припомня резултатите от проверка от февруари

На нас ни трябва мир, образование, като нация на нас ни трябва смирение. Според него по-голям обединител от проф. Герджиков не може да се намери, каза той.

"Ректорът на ректорите. Ректорът, който е избран от всички да управлява. Какъв по-голям обединител може да се намери", попита лидерът на ГЕРБ.

Относно коментара на президента Румен Радев, че самият Борисов няма да се кандидатира за президент и се крие под тогата на проф. Герджиков, той отговори: "Аз се занимавам със сериозни неща. С духовното състояние на изпаднал в криза човек не ми се говори".

"Приемаме, че Радев е прав. Излизаме аз и той и разделяме, дали е 60 на 40, 50 на 50 един Господ знае, държавата, народа на две. Мразим се, не се обичаме. Това ли е целта на президентските избори", каза Борисов.

Другият вариант е да се търси човек, който да може в тази сложна политическа обстановка да ни събере всичките поотделно заедно, да се е еднакво отдалечен и да не се меси.

"Точно обратното - той през цялото време се изживява и като президент, и като премиер, и като диктатор, и като управляващ", коментира Бойко Борисов.

До този момент ясните кандидати за "Дондуков" 2 са:

Румен Радев и Илиана Йотова

Александър Томов и Лъчезар Аврамов

Волен Сидеров и неизвестен засега вицепрезидент

Луна Йорданова и неизвестен вицепрезидент

Цвета Кирилова и неизвестен вицепрезидент