Представители на БСП - от кръга на Корнелия Нинова, както и от вътрешната опозиция, представители на АБВ, ИТН и ИБГНИ - са сред учредителите в Инициативния комитет на президента Румен Радев и Илиана Йотова , който ще ги издигне отново за кандидат-президентските избори на 14 ноември.

Официалното откриване на събитието в НДК се бави, тъй като учредителите все още попълват декларации за подкрепа.

Сред учредителите в залата се виждат лица от последните парламентарни групи на БСП - Кристиан Вигенин, Дора Янкова, Весела Лечева, проф. Иво Христов, Тома Томов, евродепутатът Елена Йончева, пернишкият кмет Станислав Владимиров, Ирена Атанасова.

Представители на ИБГНИ, които се очаква да подкрепят президента в зала 6 на НДК - са Никола Вапцаров, Мими Караколева, Галина Таваличка.

АБВ също има своите представители - ген. Михо Михов и актьорът Веселин Плачков.

Сред подкрепящите кандидат-президентската двойка са актрисата Цветана Манева и спортистът Владо Николов.

От ИТН, които обявиха официално, че подкрепят Радев и Йотова, присъстват Станислав Балабанов и Филип Станев.

Безусловна подкрепа към Румен Радев има ИТН, коментира Станислав Балабанов от ИТН. Свитият юмрук не е повод за реваншизъм, а за обединение и когато се протестираше, президентът показа, че е част от гражданското общество, срещу модела на ГЕРБ-ДПС и управление на мутрите. Той организира и проведе за първи път честни избори чрез служебен кабинет. Той е олицетворение на президентската институция, каквато искаме да е, поясни той.

Филип Станев отново бе метафоричен: Най-свободни в нашата природа са птиците. Румен Радев е изключителен пилот, един боен пилот на световно ниво, завършил най-престижната академия за бойни пилоти в света, достоен с работата си. Президентските избори са мажоритарни, нашата теза, която ще развиваме. И не на последно място ИТН държи на думата си, категоричен бе той. На въпрос за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката и въпроса с гражданството му, Станев отговори така: Нека сме търпеливи и обективни, да изчакаме КС. От многото бързане виждате какво се случи с тази тема".

От президентството присъстват Иво Христов и Еленко Божков, ИБГНИ експерт.

Ген. Михо Михов коментира, че е получил покана от президентската институция, но има и пристрастия към двойката. Ние сме колеги, летели сме заедно, преодолявали сме рискови ситуации, това, което носи честта на пагона, ни задължава да го подкрепим за втори мандат, каза той.

Владо Николов посочи, че президентската двойка е спечелила неговото одобрение и като гражданин, "на който му пука за това, което се случва в България, изразявам подкрепата си".

Събитието започна в 18.50 и в момента се гласуват процедурните правила за избор.

Радев подкани Борисов да се кандидатира за президент

Радев подкани Борисов да се кандидатира за президент

Държавният глава настоя лидерът на ГЕРБ да не използва партията си като щит

В ИК, който подкрепя Радев-Йотова, има и представителки на "Продължаваме промяната" - едната от тях е Деница Симеонова.

Присъства и музикантът Иван Лечев.

Весела Лечева посочи, че за нея е чест да бъде част от този Инициативен комитет. Веселин Плачков обяви пред всички, че на страната й трябва държавник, а единственият такъв е президентът Радев.

188 учредители се регистрираха след старта. Церемонията се води от Ива Дойчинова. С единодушие бе избран председател и трима съпредседатели на Инициативния комитет. За председател бе предложен актьорът Павел Попандов, който държа чувствена реч за мисията и неговите съпредседатели. Той даде пример с игралния филм "Равновесие" и репликата "Да си затворим очите" за кражбите, корупцията и шкафчетата и една журналистка, която не си ги е затворила въпреки киселината, с която е била залята - Анна Заркова.

Ако си запушим ушите - няма да чуем, че чипът е повреден, че сме мисирки, че сме тулупи, няма да чуем плачът на майките, бабите и дядовците, на нашите деца - затова другият съпредседател е диригентът Йордан Камджалов. Третият съпредседател е д-р Цветеслава Гълъбова, директор на болница Иван Рилски.