БЗНС официално застана зад кандидатурата на Анастас Герджиков и Невяна Митева за президентските избори. Това обявиха от земеделската партия на пресконференция в петък.

"Оценяваме много подкрепата. Благодарни сме за нея, защото тази подкрепа е безрезервна. Защото вярваме в идеалите, в които вярва и БЗНС. Защото вярваме, че България ще тръгне отново напред", каза на свой ред Анастас Герджиков.

"Казах много пъти, че ще се обърна към всички български партии за подкрепа, дори и тези, които са подкрепили вече друг президентски кандидат. Надявам се на подкрепа от всички", отново призова за единство зад кандидатурата му ректорът на Алма Матер. Конкретна програма и приоритети обаче ще бъдат изложени следващата седмица.

"Един президент няма нужда от никакво мнозинство зад гърба си. Българският народ се нуждае от стабилно мнозинство, било то и коалиционно, за да не се задълбочава кризата", добави той.

Анастас Герджиков стъпва на теми с абсолютен консенсус

Анастас Герджиков стъпва на теми с абсолютен консенсус

Без поставени условия не мисли, че е кандидат или обвързан с ГЕРБ

Според БЗНС в момента сме свидетели на усилия за промяна на геополитическата ориентация на страната от страна на президента Румен Радев. Освен това се вървяло към промяна на конституционното устройство на държавата и отмяна на парламентаризма.

"Г-н Герджиков и г-жа Митева получиха нашата безусловна подкрепа - не сме и няма да поставим никакви условия. В лицето на проф. Герджиков виждаме не само интелект, не само необходимата мъдрост, но и силна и непоколебима воля за устояване на единството на нацията, към което винаги сме се стремили", каза председателят на БЗНС Николай Ненчев.

Макар и да нямат никакви условия към Герджиков и Митева, БЗНС обаче имали очаквания - двамата да бъдат "пазители на огъня на държавността, а не на пепелта".

Ненчев призова още - всички политически формации, които се определят за демократични да преосмислят досегашните си кандидатури и да подкрепят двойката Герджиков-Митева.

"Като горда добруджанка далеч не ми е чужда земеделската идея. Обещавам да не ви предам!", каза Невяна Митева.

До този момент ясните кандидати за "Дондуков" 2 са:

Румен Радев и Илиана Йотова

Анастас Герджиков и Невяна Митева

Лозан Панов и Мария Касимова

Александър Томов и Лъчезар Аврамов

Костадин Костадинов и Елена Гунчева

Милен Михов и Мария Цветкова

Валери Симеонов и Цветан Манчев

Волен Сидеров и неизвестен засега вицепрезидент

Луна Йорданова и неизвестен вицепрезидент

Цвета Кирилова и неизвестен вицепрезидент