Коалиция "Патриотичен фронт" издига Валери Симеонов и Цветан Манчев, БДС Радикали за кандидати за президент и вицепрезидент за изборите на 14 ноември. Коалицията се състои от НФСБ, БДС Радикали и Целокупна България, дадена е подкрепа от Общество за нова България с председател Маргарит Мицев. Те бяха представени в централата на партията Раковска 134 от зам.-председателя на НФСБ Борис Ячев.

Валери Симеонов призова за обединяване на патриотичните сили в България, тъй като, когато не са обединени патриотичните сили, търпят спад в подкрепата на електората. Поехме ангажимент и гледаме като дълг към България и на второ място към коалиционните партньори, ако обединението не се случи сега, ще се случи в бъдеще, уверен е Симеонов.

Накратко Валери Симеонов изброи президентските правомощия и посочи какво са те за него. Представителни функции, определени от Конституцията, като най-сериозните правомощия са да олицетворява единството на нацията, обръщения, изявления към народа и НС, правото да назначава дипломатически представителства, военни сили, утвърждаване на ръководителите на службите за разузнаване. "Не виждам с какво могат да се похвалят до момента издигнатите кандидати президентски двойки, като хора с каузи в сегашния си живот, а не по визия и думи", коментира той.

Симеонов изброи и какво са свършили НФСБ - повишаване на пенсиите със 110%, повече от два пъти, оградата на границата с Турция, макар да е била критикувана от служебния кабинет, по думите на Симеонов, предадена е в добро състояние, а отговорността е на областните управители. Той добави борбата с монополите и картелите със законопроекти, промени в наредби.

С Милен Михов и Мария Цветкова влиза ВМРО в битката за "Дондуков" 2

С Милен Михов и Мария Цветкова влиза ВМРО в битката за "Дондуков" 2

Решението е взето след обсъждане на още пет кандидатури

Според Симеонов, "другите кандидати имали биографии на частни лица, а той разчита на подкрепа от гледна точка на това, че вече са свършили немалко работа и могат да свършат много за родината".

Лидерът на НФСБ анализира и дейността на Румен Радев - не си използвал малкото от правомощията, които има, като например свикване на КСНС за пандемията, няма отношение към бежанците, към големите разходи на НЗОК, както и насочване на системата от лекуване на болните хора към профилактика на здравите, премахване делегираните бюджети в образованието, нито в борба срещу картелите и монополите, разкритикува и смяната на ръководни постове в министерства и агенции, особено провеждането на конкурса за самолетите F-16. Все пак Валери Симеонов определи и добрата работа на Радев и похвали добрата работа на вицепрезидента Илиана Йотова.

Смятаме, че с Цветан Манчев можем да работим за единството на нацията, както се изисква Конституцията, да сме сериозен коректив на изпълнителната и законодателната власт, да защитават суверенитета на България в международен план", заключи той. Валери Симеонов обясни, че преди да се обяви кандидатурата, са искали подкрепа от коалиционните си партньори от ВМРО и затова са чакали последния момент, но те се регистрирали преди тях. Относно ветото на Румен Радев за главния прокурор - Симеонов смята, че се е залитнало към популизъм, "а когато се иска освобождаването на главен прокурор, трябва да има аргументи, а не - "когато улицата иска нещо - то да трябва да стане". В тази връзка той коментира и новата партия "Продължаваме промяната" и попита: "За каква промяна става въпрос, когато всичко в България си върви наред".