Наистина обединени. Това ще е мотото на кампанията на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Именно около обединението като контрапункт според него на сегашната обстановка в държавата беше лайтмотивът в изказванията по време на официалната церемония по обявяване на президентската двойка.

Днес в Националния дворец на културата (НДК) проф. Герджиков и кандидатът му за вицепрезидент полк. Невяна Митева обявиха официално кандидатурата си за предстоящия на 14 ноември президентски вот. Сред Инициативния комитет, издигнал кандидатурите на двамата изпъкват имената на редица обществени личности от политическата, културната и научната сфера.

Герджиков: Когато разбрах, че ГЕРБ ще подкрепят независим, мислех да се откажа

Герджиков: Когато разбрах, че ГЕРБ ще подкрепят независим, мислех да се откажа

"Ако бъдем подкрепени от ГЕРБ, накрая няма никой от нас да бъде избран"

В залата изпъкваха и видни лица от ГЕРБ, която е основната политическа сила зад ректора на Алма Матер - кметът на София Йорданка Фандъкова, бившият спортен министър Красен Кралев, бившият шеф на образователното ведомство Красимир Вълчев.

"Приех да се кандидатирам, защото всеки един от нас в даден момент от живота си трябва да плати цената за това, което е получил от Родината. Не съм политик, не мисля и не говоря като политик, смятам и че няма да се превърна в такъв", започна изявлението си проф. Герджиков. И веднага изложи основната си цел, лайтмотив в кампанията му - обединение. "Под обединение имам предвид не такова на политическите партии, а на хората и нацията."

Дончева нападна Герджиков: Ортодоксален гербаджия!

Дончева нападна Герджиков: Ортодоксален гербаджия!

Готова е да се извини, ако не е права за твърденията си

Герджиков подчерта дебело също така, че не е член на която и да е партия. "Затова очаквам подкрепа от всички български граждани, които осъзнават нуждата от това да си протегнем ръка в тази трудна ситуация на разделение", посочи той.

По думите му политическата криза и ожесточението между партиите е зло за България. "Трябва един спокоен дебат, едно обединение по основни общественоважни теми. Трябва ни нов национален идеал."

От своя страна кандидатът за вицепрезидент полк. Невяна Митева започна речта си така: "Гордея се, че съм родена, живея и създала семейство и децата си в България. Радвам се на 3 деца и прекрасен любящ съпруг. Още от дете спортът ме научи на ред, дисциплина и самораздаване, благодарение на които постигнах национални рекорди. Службата ми в българската армия осмисли живота ми, даде ми чувство на сигурност и самочувствие. Работила съм в неправителствения сектор по различни социални проекти и казуси за деца и семейства със специални нужди".

Минеков вижда падение в номинацията на Герджиков, духът на Аристотел срещнал духа на Винету

Минеков вижда падение в номинацията на Герджиков, духът на Аристотел срещнал духа на Винету

Ректори и директори на училища не трябвало да влизат в политическа битка

"Взех решение да се включа в изборите за президент и вицепрезидент, защото вярвам, че е дошло време за истинско обединение. Не трябва омразата да осакатява живота ни, можем да вървим напред единствено заедно. Нека сме любящи човеци и всеки да се труди на своята позиция за добруването на България", продължи лайтмотива за "обединение" тя.

ГЕРБ категорично подкрепят Анастас Герджиков за кандидат-президент

ГЕРБ категорично подкрепят Анастас Герджиков за кандидат-президент

Ако Борисов се изправел срещу Радев, нацията щяла да се раздели