Ако бъдем подкрепени от ГЕРБ, накрая няма никой от нас да бъде избран. Ако бъдем подкрепени от ГЕРБ и ДПС, накрая няма никой от нас да бъде избран. Ако нашата двойка бъде избрана, това значи, че за нас са гласували поне 51% от избирателите, т. е. не са ни подкрепили само ГЕРБ, ДПС или "Да, България". Това отговори на въпрос на News.bg относно подкрепата на кандидатурата му от страна на бившите управляващи от ГЕРБ ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

Обединение - лайтмотивът на кампанията на Герджиков

Обединение - лайтмотивът на кампанията на Герджиков

Видни лица от ГЕРБ са в Инициативния комитет за издигането му

Именно обединението на българските граждани, независимо от политическите им убеждения или от това, коя партия подкрепят - това ще е целта, която ще гони кандидатпрезидентската двойка Герджиков-Митева, подчерта нееднократно ректорът на Алма Матер.

"Ако трябва да съм честен, колебаех се доста време. Мислих си, че в ситуацията на разпокъсаност вероятността да бъде избран президент, който иска да върне нормалността, не е голяма", добави той.

Герджиков нееднократно подчерта и това, че е решил да се кандидатира далеч преди ГЕРБ да го подкрепят. И сподели, донякъде изненадващо: "Мислех да не се кандидатирам, когато разбрах, че ГЕРБ ще подкрепят непартиен кандидат. Това е голяма дилема. В продължение на 10 дена имах големи колебания."

Анастас Герджиков не е кандидат на ГЕРБ, твърди член на Инициативния комитет

Анастас Герджиков не е кандидат на ГЕРБ, твърди член на Инициативния комитет

Твърдението е на бившия образователен министър Владимир Атанасов

Но в крайна сметка, по инициатива на бившия образователен министър Красимир Вълчев провел среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Преди разговора бил скептичен поради някои политики на Борисов в миналото, особено при първия му мандат, но в крайна сметка диалогът протекъл "неочаквано добре".

"Очаквах неприятни изненади. Първото, което Борисов ми каза, е, че ако се разберем за подкрепа, те нямат никакви изисквания", подчерта кандидат-президентът. Герджиков не спести и критични, макар и възпитани, думи по отношение на президента Румен Радев.

Минеков вижда падение в номинацията на Герджиков, духът на Аристотел срещнал духа на Винету

Минеков вижда падение в номинацията на Герджиков, духът на Аристотел срещнал духа на Винету

Ректори и директори на училища не трябвало да влизат в политическа битка

Попитан от News.bg защо според него Радев не се е справил със задачата си да обедини нацията, той отговори: " Защото виждам резултата. Нямам нищо против личността на Румен Радев, познавам го и сме в много добри отношения. Но това, което виждаме в края на мандата на един президент, е резултатът. Ако той беше министър на екологията, щяхме да го питаме в какво състояние оставя околната среда. Ако беше на икономиката, трябваше да отговаря за икономиката. В края на мандата си всеки президент трябва да отговори на един единствен въпрос - изпълнил ли е текста на Конституцията, който казва, че той е олицетворение на единството на нацията."

Дончева нападна Герджиков: Ортодоксален гербаджия!

Дончева нападна Герджиков: Ортодоксален гербаджия!

Готова е да се извини, ако не е права за твърденията си