"Госпожа Нинова забива завинаги въпроса със своята оставка. Сега каквото и да се каже, просто прави маркер, на който дори да се беше явила едни на избори, които явно щеше да спечели. Тя направи една служебна победа с поставен резултат - подбира си и си обработва хората".

Това заяви пред News.bg социологът Андрей Райчев за отказа на Конгреса на БСП да констатира оставката на Корнелия Нинова. 

В БСП си дали сметка какво би довел изборът за лидер сега

В БСП си дали сметка какво би довел изборът за лидер сега

БСП трябва да се стабилизира и да играе конструктивна роля в управлението

Според него най-неприятното за българската политика е, че трябва да се свикне като се каже думата "оставка", а то някак си друго става. Думата трябва да играе роля. Като кажеш честна дума и някак си става, а тук се оказва, че не става, посочи социологът.

Райчев определи като неконстатираната оставка на Нинова като много голяма грешка, защото до края на политическата и кариера, която няма да е дълга, това ще ѝ се напомня и натяква. Това е една много груба грешка от гледна точка на нейните интереси, като най-вероятно нейните противници ще направят вътре, вън или по средата между БСП някаква структура, които ще се раздвоят, посочи Райчев.

"БСП не просто става заложник на Нинова, а става нейна лична собственост", категоричен бе Андрей Райчев.

Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

Изслушването в ЕП ще покаже готовността ни за съдебна реформа

Той изтъкна още, че от идейна партия, БСП се превръща в партия на Нинова. Има партия на Борисов, има партия на Костадинов, а тук става една поредна партия на Нинова, която съжителства в най-различни течения, характерни за една идейна партия, каза Райчев.

Той очаква, че със сигурност ще спадне доверието към БСП при едни следващи избори. Това не е добро за БСП, много е лошо даже. Нинова може да печели ядро вътре в самата партия, но на външните хора, които съставляват гласовете на една партия, влияе много лошо, коментира Андрей Райчев.

За това дали президентът би могъл да направи ляв политически проект след края на кариерата си като президент, с което да сложи край на "Позитано" 20, Райчев заяви, че не вярва Румен Радев да направи политически проект, при положение, че няколко президенти правили такива проекти, а резултатите били неудачни. Радев може да благослови други, да има по-меки форми и да се обърне към други леви проекти, с което да покаже да покаже своите симпатии. Това обаче също няма да се отрази добре на БСП, предупреди Райчев.

Андрей Райчев не вижда как може да бъде туширано напрежението между президента Румен Радев и Корнелия Нинова. Двамата ще се търпят известно време не за друго, а за да търпят това правителство, което и двамата смятат за важно, но като цяло това е разрив не само с президента, но и с левите хора завинаги.

Окончателно: Нинова остава председател на БСП
Обновена

Окончателно: Нинова остава председател на БСП

164 делегати са гласували "за" оставката й срещу 415 "против"

Припомняме, в началото на заседанието Корнелия Нинова потвърди оставката си пред Конгреса на БСП.

От своя страна другият кандидат за поста председател на столетницата Крум Зарков заяви, че е готов за другарска битка.

Бившият председател на БСП и лидер на ПЕС Сергей Станишев предупреди, че ако конгресът на БСП не констатира оставката на Корнелия Нинова като лидер на партията и не започне подготовка за пряк избор на нов председател, партията ще стане за посмешище.