Всяка граница е война. Това заяви социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на БНТ по повод протестите в столицата срещу властта.

Много е важно да различим какво става и какво ще стане, посочи социологът. Всичко, което виждаме на протеста е възстановяване на дясното. За да направиш нова политика, трябва да създадеш нов език, коментира Райчев и даде пример, че нов език били Слави Трифонов, Мая Манолова и Христо Иванов.

Той изтъкна, че важният въпрос оттук нататък е ново ли е дясното или онова, което сме му свикнали. Колко е голямо това нещо и за каква сметка го правят, запита Андрей Райчев.

По думите на социолога премиерът Бойко Борисов има две ясни възможности - да бави или да подаде оставката. Премиерът е в силната позиция в тактически план, защото стабилизацията на страната може да мине само през избори, коментира Райчев.

Според социалния антрополог Харалан Александров това, на което сме свидетели, е битка за власт, при която една група граждани установява права, суспендирайки властта на институциите да се съобразяват с тях. Най-важното нещо, с което хората се занимават е властта, коментира Александров и посочи, че всички са втренчени в "Орлов мост", за да видят новите господари.

Валери Симеонов: Записът с Христо Иванов променя всичко

Валери Симеонов: Записът с Христо Иванов променя всичко

Къде е мястото на президента в тази ситуация

Александров отбеляза, че в момента сме свидетели в дълъг план за развитие, което е в разрушителната фаза. "Най-важното нещо е как управляваме границите, много граници бяха нарушени и излизането на президента също беше граница, която беше нарушена. Ако не последва интеграция, възникването на разделения ще доведе до регрес, в омраза, човешко страдание и радикализация", коментира социалният антрополог.