Национално движение "Второ българско възраждане" и ансамбъл "Българе" подкрепят д-р Румен Рашев за трети кметски мандат във Велико Търново.

Това обяви на пресконференция днес ръководителят на ансамбъла Христо Димитров, цитиран от БТА.

Той припомни, че първият символичен огън на Второто българско Възраждане бе запален на 7 декември 2005 г. във Велико Търново със съдействието на д-р Рашев.

След това инициативата на ансамбъл "Българе" прераснала в Национално движение" Второто Възраждане" и огньове са запалени в още пет града в Северна България.

През тази година инициативата е подкрепена в още 14 общински центъра.

Ние подкрепяме д-р Рашев заради неговите усилия за опазването на културно-историческото наследство в старата столица и за новите възможности, които се откриват за културния туризъм, каза Димитров.

Отложеният поради лошото време спектакъл "България през вековете" ще бъде представен на 12 октомври на сцената на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов".

По повод 800-годишнината от гибелта на цар Калоян в представлението е включен нов епизод, посветен на средновековния български владетел.

Преди спектакъла артисти от ансамбъла ще участват във възстановка на триумфалното посрещане на Калоян по улиците на Търновград с пленения при битката край Одрин латински император Балдуин Фландърски.