"Българските учени, подкрепени от държавата, осъзнаха още преди десетилетия огромната важност на Антарктида". Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към членовете на 26-ата българска антарктическа експедиция, дни преди изследователите да заминат за българската изследователска база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.

Държавният глава поздрави полярниците ни за тяхната мотивация, кураж и отдаденост на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Той връчи националното знаме на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев. Базата ни е основана още през 1988 г., а от 1993 г. имаме Български антарктически институт, припомни държавният глава.

Приключи подготовката на полярниците от 26-ата българска експедиция в Антарктида

Приключи подготовката на полярниците от 26-ата българска експедиция в Антарктида

Първата група заминава само след седмица

"Днес тези научни изследвания са все по-важни за разкриване на тайните и на големия потенциал на ледения континент и на тревожните промени в климата", посочи в словото си президентът.

Румен Радев подчерта, че България дава своя принос в опазването на бъдещето на планетата, като научната програма на българските полярници през тази година включва изследвания на промените в морското равнище, за замръзналата почва, геоложки и сеизмични изследвания.

Държавният глава поздрави Българския антарктически институт за организацията и подготовката на тези изследвания и на експедициите. Той ги приветства за това, че поддържат и обновяват базата с нови уреди - фотоволтаични панели и генератор, както и за тяхната успешна международна дейност. Нашите атлантици си партнират с държави като Испания, Португалия, Бразилия, Аржентина.

Испански моряци помогнаха на наши полярници да достигнат до кораб след снежна буря

Испански моряци помогнаха на наши полярници да достигнат до кораб след снежна буря

Корабът ще отведе групата

"Това е бъдещето, никоя държава вече сама не може да организира изследвания от такъв мащаб и това е пътят науката ни да се утвърждава, да се развива и да се интегрира в световните изследвания", посочи президентът Радев.

"Огромна чест за нас е да получим българския трикольор от президента", заяви в отговор проф. Христо Пимпирев, който припомни, че тази традиция датира още от 1993 г., от времето на първия демократично избран президент д-р Желю Желев.

"Огромно задължение е да работим като българи в тази малка част от България на 13 000 км от тук, в селището ни, където всеки чужденец, който дойде, се чувства като в България", каза още проф. Пимпирев.

Той покани президента Радев да посети българската антарктическа база и да се запознае на място с работата на учените ни, тъй като от дванадесет години български президент не е посещавал полярниците ни.