От Антикорупционната комисия ще имат право да довеждат принудително хора, които не са се явили след изпращане на призовка. Антикорупционните съветници ще имат право и да глобяват. Това решиха мнозинството депутати в правната комисия, съобщи БНР.

На днешното заседание на правната комисия се реши общинските съветници да продължат да подават имуществени декларации. Предложението бе от двамата вносители на промените в Антикорупционния закон - Данаил Кирилов от ГЕРБ и Хамид Хамид от ДПС, които дадоха заявка в пленарната зала да оттеглят предложението си за тези промени.

Депутатът Христиан Митев иска декларации и за общинските съветници

Депутатът Христиан Митев иска декларации и за общинските съветници

Гледат промените в Закона за антикорупция

Мотивът им общинарите да не подават имуществена декларация бе, че в страната има 5400 общински съветници.

"Има големи общини в големи областни центрове, където конфликтът на интереси сред общинските съветници, може би, потенциално е не по-малък от тези на народните представители. Затова решихме с господин Кирилов това предложение по-нататък да го оттеглим", заяви Хамид Хамид.

Председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев уточни, че поправката е била политическа, а не въз основа на искане на Комисията.

"Това е чисто политическо решение. Аз не мога да взема никакво отношение. Ако се възложи на нашата комисия, моята задача като председател е да осигуря необходимия капацитет. Естествено, това ще затрудни комисията, но в крайна сметка за това съм на тази позиция", каза Георгиев.

Той обеща да осигури необходимия капацитет, за да няма проблеми в работата на Комисията.

На днешното заседание на правната комисия бе планирано да се разгледат и промените в Изборния кодекс, внесени от Цветан Цветанов.

Членовете на Правната комисия върнаха старите прагове на преференциите - 7 процента от подадените гласове за парламентарни и за местни избори и 5 на сто за евродепутати.

С гласовете на ГЕРБ беше отхвърлено предложението на депутата от ОП Христиан Митев за 20-процентен праг на преференциите за местните избори.

Не бяха подкрепени и предложенията на ДПС за отпадане на ограничението за разкриване на секции в чужбина, за агитация на чужд език, за отпадане на уседналостта и за видеонаблюдение в избирателните секции.