"Няма да се съглася с подхода, който се предлага по отношение на изключването на общинските съветници от кръга на лицата, които са длъжни да подават декларация по закон".

Това заяви депутатът от Обединени патриоти Христиан Митев пред БНР. Той е зам.-председател на правната комисия в парламента, където днес предстои обсъждане за първо гласуване на промените в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Според него общинските съветници трябва да подлежат на същия режим на деклариране, на който подлежат и останалите хора на висши публични длъжности. Този въпрос досега не е обсъждан в парламентарната група на патриотите.

Антикорупционната комисия може да довежда принудително хора
Обновена

Антикорупционната комисия може да довежда принудително хора

И общинските съветници подават имуществена декларация, решиха в комисия

"По отношение на призоваването - за мен няма проблем да бъдат призовавани лица, но не смятам, че на комисията (КПКОНПИ) трябва да се предоставят правомощия, които има прокуратурата, за принудително довеждане. Това е административен орган, който не следва да се превръща в квазипрокурорски такъв. Тези правомощия за мен са излишни", категоричен е Митев.

Според него комисията достатъчно добре работи и при сега действащия закон и при сегашните си правомощия. Според него, ако новите правомощия бъдат приети, има риск да се стигне до случаи на превишаване на права, което би компрометирало действията на комисията.

Депутатът подчерта, че има и добри промени и няма пречка да бъдат подкрепени. Той даде пример с промените, свързани с прага за извършване на задължителна проверка.

Митев обяви, че ще предложи създаването на работна група. Според него е хубаво да има разширение на предложенията по текстовете. Според него, няма пречка антикорупционната комисия да се самосезира за "Апартаментгейт" и да направи проверка.

Депутатът-патриот очаква трусове в ГЕРБ, ако председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подаде оставка.