Зад отпадането на машинния вот на първия тур на местните избори стои целенасочена атака "от някои хора", но за Антон Кутев, говорител на последните служебни правителства на Румен Радев, "не е ясно защо са го направили".

"Аз мисля, че на тези избори никой не получи кой знае каква полза от това да се гласува само на хартия", заяви Кутев. В студиото на Нова телевизия Кутев заяви, че не е чел доклада на ДАНС и не може да го коментира, затова пък коментира несъстоятелното поведение на зам.-министъра, който е снимал там където не му е работата.

Според Кутев никоя политическа партия не е спечелила от отмяната на машинния вот, но подчерта, че не трябва технологията и технологичните процеси да се използват като параван да се прикрива бездействието в други области. В Кодгейт е лъснала несъстоятелността на държавата, а дали ще гласуваме с машини или хартиени бюлетини за мен е неполитически въпрос. Това държавата трябва да го решава в движение.

Той не очаква разпад на управляващото мнозинство, каквито намерения вчера заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Борисов е прекалено зависим, за да разваля просто така сглобките, той, ако можеше да ги развали, нямаше да ги направи. Няма силата да го направи", заяви Кутев. Според него ново правителство е било възможно в рамките на настоящия парламент, но при сценария, в който ГЕРБ печели местните избори в София.

По думите му Ваня Григорова има шанс да спечели балотажа в София. Кутев я определи като безспорно нов лидер в лявото, но тя не е сама. Даде пример и с кмета на Перник Станислав Владимиров, както и с левия кандидат в Дупница. Обединението на лявото обаче ще се случи бавно и това няма да стане сега, а новото ще дойде през 2024 г. Антон Кутев не изключва и политически проект на Румен Радев, но "едва след като излезе от президентството", тъй като е като военен е институционален човек и мисли с отговорност".

"Новото нещо ще дойде през 2024 г., защото политическите партии, особено по-старите - ГЕРБ, БСП и т.н., те в момента не отговарят на политическия ландшафт, теренът е различен и това се вижда на място", смята Кутев, като прогнозата му е, че просто ще възникнат много нови проекти. "Тези кметски изори са важни, защото ще подадат новите лидери", коментира Кутев.