Натовската ПРО ще струва двойно по-скъпо от посоченото от шефа на НАТО при посещението му в София, смята военният министър Аню Ангелов.

Министърът каза, че се основава на презентация на Северноатлантическия съвет, където е записано 400 милиона евро. Според Ангелов възможно е Расмусен да е допуснал лапсус, тъй като той каза, че ПРО ще струва 200 милиона.

Аз като умерен песимист обикновено приемам по-високата цифра", коментира Аню Ангелов. Според него и 200 милиона евро, и 400 милиона евро не е кой знае какво от бюджета на НАТО, още повече че сумата се разпределя на 28 държави за 10-12 години.

Военният министър отбеляза още, че в момента недостигът на натовската програма за стратегически инвестиции възлиза на 400 милиона евро.

Аню Ангелов съобщи, че е информирал депутатитеот парламентарната външна комисия за водените разговори с генералния секретар на НАТО, включително и за системата ПРО.
Министърът потвърди, че сме се ангажирали да подкрепим идеята на Расмусен и групата експреси, начело с Мадлин Олбрайт, за превръщане на общата ПРО на НАТО в мисия на НАТО.

Това означава общ фонд. Ние да участваме в този фонд", каза Ангелов.

Военният министър съобщи още, че е представил пред депутатите етапите, в които ще се изгражда натовската ПРО. Началният етап започва в края на 2011 година с разполагане на средства в Средиземно море и евентуално радарни инсталации, като не става въпрос за наши кораби.

Вторият етап включва разполагане на наземни активни за унищожаване на ракети в Южна Европа, за което е визирана 2015 година. За този етап е изявено желание от Румъния за разполагане на нейна територия на прихващачи, съобщи Ангелов и коментира, че ако това се осъществи, за България става безпредметно такова участие.

Третият завършващ етап, който е планиран към края на 2018 година, ще бъде завършващ и след него цялата територия на Европа ще е под противоракетен щит.
Ангелов поясни още, че натовската ПРО ще включва възможности за унищожаване на балистични ракети със среден и малък обсег на действие, каквито в момента имат някои държави от Европа, например Франция, Великобритания, Германия.

Предвижда се и евентуално придобиване от повече страни на съвременни средства и за противовъздушна, и за противоракетна отбрана.