България и Румъния се разгневиха от решението на Великобритания да ограничи достъпа на техни работници до пазарите на Острова, съобщава АП.

От агенцията уточняват, че двете балкански страни ще се присъединят към ЕС на 1 януари 2007 г., а Великобритания вече обяви, че ще позволи на не повече от 20 000 българи и румънци да работят на нейна територия.  

В същото време от външното министерство в София обявиха, че ще предприемат „реципрочни действия" срещу Лондон, като обаче отказаха да обяснят какво точно имат предвид, уточняват от АП.

Освен това и българският социален министър Емилия Масларова е обявила, че предприетите от Лондон мерки са несправедливи за страната й, която е отворила за Великобритания пазара си за недвижими имоти

В България вече хиляди британски граждани са си купили къщи на старо, а около 400 000 туристи от Острова посещават всяка година черноморските и зимните курорти в балканската страна, пояснила Масларова.

"Вие можете да идвате в България, да си купувате къщи, можете да прекарвате почивката си тук, а в същото време ние не сме добре дошли в страната ви," възмутила се Масларова, цитирана от АП.

Тя уточнила, че по-малко 40 000 българи искат да имигрират в чужбина през следващите пет години.
Те възнамеряват да работят или учат зад граница, като най-вече се интересуват от Германия и Испания.

От своя страна румънският премиер Калин Попеску Търичану обвини британското правителство, че се е огънало под популисткия натиск на вътрешната политика.