Днес бяха избрани новите младежки делегати от България към ООН с мандат 2021-2022 г. - архитектката Мария Бадева и студентката Кристина Минчева, съобщиха от МВнР.

Те бяха приветствани от заместник-министъра на външните работи Зарица Динкова.

Кристина Минчева е второкурсничка по международни отношения в Париж. Учила е в международно училище във Франкфурт на Майн в Германия в продължение на 5 години, през които е била посланик в различни академични младежки общности. Била е и доброволка в НПО, както и младежки делегат на България към Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа.

Мария Бадева е архитект и изследовател. Завършва магистратура по архитектура в Лондон. В момента е докторантка към катедрата по градоустройство в Архитектурния факултет в София. Създава редица архитектурни и урбанистични проекти в Китай, България, Франция, Италия, Холандия, Германия и Великобритания.

,,Позволете ми да поздравя най-сърдечно победителите в конкурса. Желая Ви да бъдете дръзновени и новатори в това голямо и отговорно начинание!"" - обърна се към тях заместник-министър Динкова на тържествена церемония в Министерството на външните работи. Тя подчерта, че програмата "Български младежки делегати към ООН" е важна част от политиките в МВнР за овластяване на младите хора.

,,Искам да Ви уверя, че по време на Вашия мандат винаги ще може да разчитате на нас"", заяви Зарица Динкова. Тя сподели, че очаква с нетърпение да се запознае с плановете и идеите на новите младежки делегати, а по-късно през годината и да присъства на техния първи брифинг, посветен на бъдещото им участие във форумите на ООН.

За 15-а поредна година Дружеството за обединените нации в България организира националния конкурс за избор на български младежки делегати към ООН, със съдействието на Министерството на външните работи.

Българин влиза в надпреварата за спецпратеник на ООН по младежките въпроси

Българин влиза в надпреварата за спецпратеник на ООН по младежките въпроси

Позицията е въведена през 2012 година

През тази година селекционната кампания отново се проведе в четири кръга, като до последния етап достигнаха шестима младежи от първоначално явилите се над 100 кандидати. Финалистите се явиха на интервю пред жури, в което участваха представители от МВнР, Дипломатическия институт, както и на Министерството на младежта и спорта, Дружеството за ООН в България, Националния младежки форум, Българската платформа за международно развитие.

Зарица Динкова поздрави всички шестима финалисти, които демонстрираха висока компетентност и творчески идеи по отношение на младежките политики на национално и международно ниво. ,,Радвам се да видя такива млади и ентусиазирани хора. Вие сте поколението, което трябва да подготви новия свят." - посочи тя.

Двамата младежки делегати от България се включват в делегацията на страната ни към Общото събрание на ООН и Комисията по социално развитие на ИКОСОС.

България е една от едва 40 държави, които имат подобна програма и по този начин се нарежда сред страните-лидери, които признават младежта като равностоен партньор в процесите на взимане на решения на национално и международно равнище.