28 неправителствени организации подкрепят номинацията на младия българин Петър Младенов за позицията Специален пратеник по младежките въпроси на ООН. Той има неформална подкрепа от няколко агенции на ООН.

Ако бъде избран за този престижен пост, младият българин смята да организира глобална среща на младежи от представителства в цял свят, заяви Младенов на пресконференция в БТА.

На въпрос подготвени и осъзнати ли са младите хора в България, Петър отговори, че за него основното е как младите хора получават информация. Когато иска да намери обучение, стаж - къде да го търси. Необходимо е допълнително стимулиране, за да намерят правилната информация, която искат да развиват, каза Петър Младенов.

Ако не бъде избран, ще продължи да работи за младите хора в различни платформи. "Това правя през последните 12 години, няма да спра да го практикувам", каза Младенов.

Позицията Специален пратеник по младежките въпроси на ООН е въведена през 2012 година от генералния секретар на организацията Бан Ки Мун. Целта е да защити правата и благополучието 1,8 млрд. млади хора по света.

Първият Специален пратеник е Ахмед Алхендал от Йордания. Неговият 5-годишен мандат е приключил и сега тече процес по избиране на негов приемник. Алхендал е в основата на приетата от ООН Резолюция за младите хора, мир и сигурност, определена като историческа.

Ако българинът Петър Младенов бъде избран на този пост, той ще следи за изпълнението на резолюцията. Ще работи за въвеждане на механизми за качествено участие на младите хора в процесите на вземане на решения и за "въвеждане на нови неща по време на 5-годишния мандат".

Кандидатурата му е подкрепена от Надежда Дерменджиева от "Български фонд на жените". Тя заяви, че Младенов активно помага на организацията й за постигане на равнопоставеност на половете. Той осъзнава колко е важно овластяването на младите хора. Осъзнава каузата за равнопоставеност като неизменна част. "Равнопоставеност няма да постигнем, ако не започнем отрано за джендър образование, нещо за което Петър работи", каза Дерменджиева.

"Ако Петър бъде номиниран, това ще донесе престиж и разпознатост на България, дори икономически просперитет на страната ни", смята поддръжничката на джендър образованието от ранна възраст.

Равнопоставеността на половете е изключително важен елемент в 5-годишната стратегия, смята Петър Младенов. Той е поддръжник на по-качествено участие на младите хора в световните процеси. Има "Холивудско младежко участие" - лидерите се снимат с младите хора, но техния глас не бива чут, обясни номинираният за поста Специален пратеник по младежките въпроси на ООН.

"Позицията не означава, че работиш сам, напротив, работиш с всички млади хора. Основна част е да ги овластяваш, за да имат място за вземане на решение. Днешните поколения ще изпълняват целите в следващите 17 години", каза Петър.

По негова информация сега тече процеса по избор между номинираните, които са около 5 души от цял свят. До края на април трябва да има решение на Генералния секретар и да бъде назначен специалния пратеник. Номинацията може да дойде от неправителствения сектор и от държавата.