Съветът за сигурност на ООН за първи път прие резолюция, свързана с младежта, мира и сигурността.

Историческата резолюция призовава за по-голямо представителство на момчета и момичета в предотвратяването и разрешаването на конфликти на фона на „надигащата се радикализация и насилствен екстремизъм сред младите, което може да доведе до тероризъм”.

Отбелязва се важността на младите и младежките организации като важни партньори в глобалните усилия срещу насилствения екстремизъм и насърчаването на траен мир. Резолюцията също дава стимул за младежка инициатива за изграждане на мир и превенция на конфликти.

15-членният съвет призовава страните членки да разглеждат начини за по-голямо включване на представителите на младежта в процеса на вземане на решения на всички нива - местно, национално, регионално и международно ниво, а също така механизми за превенция и разрешаване на конфликти.

Резолюцията е внесена от Йордания по време на председателството й в Съвета за сигурност на ООН през април. Тя включва защита на младите хора при въоръжени конфликти, включително призовава „всички страни във въоръжен конфликт да предприемат необходимите мерки за защита на цивилните, включително на младите от всички форми на сексуално и на полова основа насилие”.