Идеята да се включат военните в охраняването на реколтата, лансира премиерът Бойко Борисов при откриването на конференция при началника на Отбраната.

Борисов каза, че е разговарял с министър Младенов и министър Цветанов и тази идея се отнася особено за времето, когато се прибира реколтата и ресурсът на МВР не достига физически.
"Тогава могат да се използват военна полиция и военни части, за да помагат на земеделците", каза Борисов.

Министърът на отбраната Николай Младенов отбеляза, че идеята за включване на военните в охраната е в зародиш, но такава практика е имало и в предишни години.
Целта е да се увеличи сигурността у хората, когато прибират реколтата, и да не се страхуват, че бандитите могат да им отнемат труда.

Пред висшите военни премиерът Борисов представи ситуацията на финансови затруднения и изрази надежда следващата година в това отношение да има реванш към военните.

Ще ви помоля за колегиално отношение. Ако ги имаше парите, защо да не ги дадем? Какво да ги правим? Просто са харчени за столове и розови беемвета", каза Борисов и изрази надежда по време на неговото управление, подобни неща да не се случват.