Военните очакват от президента Румен Радев и неговите правомощия да инициира дейността по превъоръжаването на армията по повишаване на нейната боеспособност. Това заяви председателят на Обществения съвет по отбрана към Министерство на отбраната ген. Кирил Цветков, цитиран от БНТ.

Той коментира, че мечтата на всички военни била да имат президент, който да има военна подготовка. Останалите държавни глави не са имали такава. Ген. Цветков отбеляза, че все пак президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Той е човекът, който във време на война трябва да управлява въоръжените сили и затова е необходима подобна подготовка.

Да творим бъдещето, а да не сме заложник на миналото, пожела Радев
Обновена

Да творим бъдещето, а да не сме заложник на миналото, пожела Радев

Радев пое щафетата от Плевнелиев

Ген. Кирил Цветков посочи, че гръбнакът на армията са сухопътните войски. Те обаче през цялото време на демократични промени били пренебрегнати.

Председателят на Обществения съвет по отбрана към военното министерство обясни, че новият президент има правото да инициира дейността по новия проект със свои средства за приемането на проекта за нова бойна машина. В сухопътните войски имало и специални войски и такива за поддръжка. Цветков подчерта, че трябват и нови средства за водене на бойни действия от артилерията, от разузнаването, инженерни, химически, свързочни, тилови, технически и други.