Военният министър Аню Ангелов няма да поиска увеличение на бюджета на ръководеното от него ведомство.
"Аз съм дисциплиниран човек
и щом Народното събрание е приело един бюджет - ние го изпълняваме."

Това заяви той по време на конференция, посветена на колективната и националната сигурност и отбраната в контекста на динамичните промени в геополитическата среда и дорационалното използване на намалените отбранителни разходи в страните от НАТО и ЕС.

Военният министър подчерта, че е необходим нов подход при оценката на геополитическата среда и поясни, че това означава да се разглежда геополитическата среда в нейните реални параметри.
„Когато говорим за рискове, заплахи и предизвикателства, да не залагаме на неща, които са повече носталгия, повече сенки от миналото, отколкото реални заплахи и рискове днес и утре," каза той.

Според него сегашната геополитическа среда може би е най-добрата в сравнение с периода на 25-30 години рязко противопоставяне между държавите от региона.

По думите му, сега заплахите и рисковете за геополитическата среда са енергийната зависимост, пътят на енергийните ресурси, свободата на придвижване в региона и е естествено колкото може по-бързо приобщаване на страните от Западните Балкани към ЕС и НАТО.

Ангелов изтъкна, че България прави много по отношение на сигурността в Черноморския регион със сътрудничеството на Румъния и Турция, както и участието в различни инициативи и мероприятия включително на Алианса.

Помолен да коментира ставащото в бивша Югославия, Аню Ангелов каза, че вероятно на предстоящата среща на министрите на отбраната едно от заседанията ще бъде посветено на обстановката в Косово и по-специално в Северно Косово.

Военният министър добави, че е заявявал пред сръбския си колега, че трябва да се оценяват реалностите. „Косово е една реалност, независимо, че едностранно беше обявена като държава," каза той и добави, че според него трябва да се седне на масата на преговорите и да се решат проблемите между Сърбия и Косово така както трябва да се решават между две независими държави.

Според оценката на Ангелов обстановката в Западните Балкани е с позитивно бъдеще.

Пред участниците в конференцията началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов представи временните подходи в изграждането на отбранителните способности. Бяха дискутирани предизвикателствата към външната политика и сигурността, регионалната сигурност, индустрията, технологиите и науката и техния принос за създаване на нови способности.