Министърът на финансите Асен Василев отговори косвено на призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, отправен миналата седмица от парламентарните кулоари да представи финансовата рамка на държавата на първата политическа сила, за да се изгладят противоречията между ГЕРБ и ПП/ДБ по нея.

Финансист номер едно бе категоричен - досега е нямало критики и противоречия по съществени параметри и политики, а ако някакви забележки все пак имало, то предстои да се водят още разговори преди сряда, когато проектобюджетът предстои да бъде гласуван от Министерски съвет. Коментарът си Василев направи след края на продължилата 5 часа Тристранка между държава, бизнес и синдикати, на която бяха обсъдени проектите за държавен бюджет и такива на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

"Да, разговори са водени и с парламентарната група на "Продължаваме промяната" и парламентарната група на ГЕРБ, както и с целия състав на Комисията по бюджет и финанси. И те са водени още на ниво предварителната макрорамка и основни параметри на бюджета. Така че колегите са запознати, не чухме особени възражения по основните параметри и основните политики. Ако има неща, които трябва да се уточнят, разбира се, има парламентарна процедура по този процес. Имаме обсъждания пак с Комисията по бюджет и финанси, както и с парламентарната група на ПП и тази на ГЕРБ, за да видим вече в окончателния му вид дали има някакви предложения между сега и сряда, когато бюджетът се очаква да мине на Министерски съвет. Аз лично не очаквам някакви промени по основните параметри", отговори на въпрос на News.bg Василев.

Не уточни в конкретика обаче в какво се разминават ПП и ГЕРБ по отношение на бюджета, но обеща да даде повече информация след предстоящите разговори, ако при тях се открият някакви по-сериозни различия.

Два дни болнични ще плаща фирмата от догодина, без пенсионери под линията на бедност

Два дни болнични ще плаща фирмата от догодина, без пенсионери под линията на бедност

Промени се предвиждат и по отношение на максималния осигурителен доход

Разговори е имало, има към момента и ще има, добави на свой ред Мария Габриел. "Така че на този етап няма място за допълнително напрежение, важно е разговорите да продължат по същество и в детайл, включително и спазвайки процедурите в Народното събрание."

Иначе по отношение на бюджетната рамка в детайл - няма да има повишение на минималната работна заплата от влизането в сила на новия бюджет, което се очаква да бъде от началото на август, както и няма предвидени средства за повишаване на заплатите в МВР, за каквото настояват от полицейския синдикат.

Бюджетите на държавата, този на НЗоК и ДОО бяха приети неединодушно от бизнес и синдикати. Единствено по точка 3, "големия" държавен бюджет, всички без КТ "Подкрепа" бяха "за".

Бюджетите не са идеални, но в сбитите срокове, в които се изготвя и действа текущият бюджет, влизащ в сила месеци след нормалния срок, не следва да се очакват сериозни реформи и нови политики, посочи Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара. Бизнесът обаче очаква реформи да има в следващия бюджет за 2024 година, за да се доближим до Шенген, еврозоната и членство в ОИСР.

За първи път от 10 години АИКБ подкрепя бюджета на Здравната каса, защото за първи път има тенденция да се увеличават парите за доболнична помощ, т.е. за превенция, посочи и Васил Велев, председател на работодателската организация.

Най-големият синдикат у нас КНСБ подкрепя бюджета на държавата, отчитайки, че има сериозни буфери, идващи от сериозните капиталови разходи, които нямало как реално да бъдат изпълнени до края на годината. По отношение на парите за здраве синдикалистите са доволни, че ще се повишат и минималните заплати на медсестрите и лекарите - съответни на 1500 и 2000 лева.

От КТ "Подкрепа" пък единствени не подкрепиха държавния бюджет. Причината - искат минималната работна заплата да стане 50% от средната не чак от догодина, а от началото на август.

АИКБ се притеснява от планирания бюджетен дефицит

АИКБ се притеснява от планирания бюджетен дефицит

Не подкрепя и бюджета за социални плащания, които са на парче