Сред основните промени, които предвижда Финансовото министерство за бюджета за следващата 2024 година, който се предвижда да бъде изготвен в нормален порядък за разлика от тазгодишния, е работодателите да заплащат само първите два дни от болничните на работниците, а не първите три, както е сега.

Припомняме, че това е мярка, за която настояват от години работодателските организации.

"Около мярката има политически консенсус", подчерта Асен Василев в рамките на провеждащата се тристранка между държава, синдикати и бизнес, която разглежда проектобюджета за тази година, както и бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване. Изказването на Василев бе насочено обаче не толкова към настоящия бюджет за 2023, а повече към този за догодина.

Освен това се предвижда от догодина да няма пенсионери под линията на бедност. Тези, които взимат пенсии под тази 504, колкото е прага на линията на бедност, ще бъдат компенсирани по линия на социалното подпомагане.

Бюджет 2023 – 3% дефицит, без скок на данъците и без да се орязват социалните плащания

Бюджет 2023 – 3% дефицит, без скок на данъците и без да се орязват социалните плащания

Финансовият министър Асен Василев представи параметрите на разработения от него и неговият екип Бюджет 2023.

Промени се предвиждат и по отношение на максималния осигурителен доход, който от няколко години е непроменен на нива от 3400 лева. Една от идеите е да се възприеме т.нар. немски модел, при който максималния осигурителен доход е свързан с нивата на средната работна заплата. Имайки предвид постоянното й повишение, логично е да се повишава и тавана на осигурителния доход.

На Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда бюджета преди той да влезе официално по комисии и в пленарна зала, присъства и премиерът Николай Денков, който призова и бизнеса, и синдикатите да се въздържат от популизъм.