В последните дни, след представянето на проекта за редовен бюджет за 2023 година, е налице силен популизъм и неверни изказвания.

Това огорчено констатира премиерът Николай Денков, който взе участие в първия за новия кабинет Национален съвет за тристранно сътрудничество. Тристранката между държава, бизнес и синдикати следва да обсъди проектобюджета, както и финансовите рамки на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване (ДОО). Сред акцентите в социалната сфера е вдигането на майчинските до 780 лева или до размера на минималната работна заплата.

"Както всяка година около приемането на бюджета се появяват много емоции, които често заместват числата и данните и възпрепятстват търсенето на най-подходящите решения. Затова, включвайки се в това заседание, искам да призова всички вас, които имате огромен опит в тази дейност, да се съсредоточим върху това каква е истинската картина, какво показват числата, какво е постижимо в следващите няколко месеца, защото да, намираме се в извънредна ситуация на приемане на бюджет, който вероятно ще започне да действа от 1 август", заяви Денков.

И призна - реални реформи, логично, биха могли да се заложат по-скоро с редовния бюджет за догодина, когато той бъде гласуван навреме, а не в ситуация като сегашната.

Денков призова и синдикати, и бизнес - макар да е нормално да защитават интересите на общностите, които представляват, да си дадат сметка, че всеки бюджет има ограничения.

"Затова молбата ми е всеки, който влиза в тази дискусия, да отчита внимателно и интересите на другите общности. И не на последно място - в последните дни, именно във връзка с тези емоции, започнаха да се появяват изказвания, включително и от политици на високо ниво, които просто не отговарят на истината, да не използвам по-силна дума. Затова молбата ми е всички заедно да търсим експертните данни и решения и правилните дългосрочни политики. Защото това е единственият начин да се преборим с популизма, който, разбира се, ще бъде в изобилие както в медиите, така и в Народното събрание", завърши призива си министър-председателят.

За членове на тристранката от страна на държавата са избрани вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, единственият представител на ГЕРБ на ниво министър, която е и председател на съвета. В него влиза и финансовият министър Асен Василев.

Денков остава оптимист въпреки напрежението в кабинета

Денков остава оптимист въпреки напрежението в кабинета

Той говори пред журналисти на Рожен