На 14 ноември ще стане ясно дали Газпром ще си плати новата такса транзит. В Министерство на финансите е получено писмо, в което се казва, че Газпром е достатъчно богата компания. Това обяви финансовият министър Асен Василев в студиото на БНТ, но на базата на това писмо не поема ангажимент какво ще се случи в следващите дни.

Асен Василев също не е разговарял с министър Йоловски по случая с назначената му охрана. Във всеки случай, Василев посочи, че изнесеното по медиите звучи абсурдно, най-малкото защото посочените числа за обществени поръчки надвишават многократно бюджета на министерството "от парите за заплати до парите за тоалетна хартия". Припомняме, заявката, че министър Йоловски е заплашван заради обществени поръчки, стана известна от преразказ, направен от депутата от ИТН Тошко Йорданова.

Енергийното джудже България издърпа газовото килимче на Путин

Енергийното джудже България издърпа газовото килимче на Путин

Понякога и най-сдържаните държави могат да поднесат изненада

Към момента Асен Василев не вижда алтернатива на настоящото правителство, въпреки че "всеки един текст, закон, дан и час е битка". Работата с политическите партии определено е трудна, но си заслужава до момента, в който кабинетът престане да произвежда резултати. Ако това престане - произвеждането на резултати, смисълът на правителството ще бъде изчерпан, обясни Василев. Правителството работи "въпреки политическото противопоставяне", а това, което мотивира министрите е "осъзнаването, че има цели, които са по-важни от вътрешнопартийните цели". Дали обаче Борисов осъзнава това, Асен Василев не коментира.

Самият той на балотажа вече ще гласува, след като на първи тур не му позволиха, заради изискването за уседналост и незаличената му адресна регистрация в САЩ от 2000 година. Василев е придвижил в срок необходимите документи и заяви, че ще гласува.

Бойко Борисов вдигна ръце от сглобката
Обновена

Бойко Борисов вдигна ръце от сглобката

Следващата седмица ГЕРБ ще решава дали да остане в управлението

Преди тези коментари финансовият министър увери, че бюджетната процедура ще започне в Народното събрание вероятно в средата на ноември месец и народните представители да не очакват някакви изненади. Бюджетът е сметнат на база 2.5 млрд.лв. БВП, като се очаква инфлацията да се успокои и да падне под 5% докъм 4%. Очаква се ръстът на доходите да изпревари инфлацията, както и миналата година, като се предвижда индексация на пенсиите, инвестиции в социалната сфера, образование и здравеопазване. Бюджетът е ориентиран към растеж, а общата финансови логика е, че трудът трябва да бъде заплатен добре и фирмите трябва да бъдат подпомогнати за технологии и по-голяма производителност, обясни Асен Василев: "Ние искаме добре платени работни места и сме готови да подпомогнем бизнеса за това."

Асен Василев посочи, че остава оптимист за приемането ни в Шенген и Еврозоната, тъй като за първото "не чухме не конкретно за България", а за второто - изпълняваме като цяло изискванията. Според финансовия министър вече и повечето българи са разбрали, че нищо страшно няма да се случи с цените при влизането ни в Еврозоната.

На въпрос за бюджета за култура за следващата година на фона на протестите от 1 ноември, Асен Василев заяви, че са заложени над 50% увеличение за следващата, но трябва да се вземе под внимание как и за какво се разходва бюджетът. Като примери той даде театри, които са имали много представления и ще получат 20 млн. повече, въпреки че не са заложени в бюджета.

Друг пример Василев даде с читалищата - 3600 са читалищата у нас, а след проучване какво са направили през изминалата година, 400 от тях докладват, че не са правили нищо. Тези читалища получават субсидиране за брой служители и квадратен метър. "Има хора, които с никакви пари правят чудеса, а има и други, които са получили едни пари, а са врътнали ключа и са затворили читалището."

Христо Мутафчиев подкани Асен Василев да дарява заплатата си на актьор

Христо Мутафчиев подкани Асен Василев да дарява заплатата си на актьор

Позволяваме да се създаде концертна зала за чалга