Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, заяви, че сферата на културата е ощетена и в настоящия бюджет, и в бюджета за 2024 г. От съюза на артистите се противопоставят на политиката на неглижиране на културата от страна на всички управляващи. От промените до днес всички управляващи са длъжници на културните дейци, посочи Мутафчиев.

Коментарът си той направи по повод протеста, организиран от културните дейци в деня на народните будители. В 12 часа в столицата и в други градове започна протест срещу ниското заплащане. Организатор на акцията пред Столичната библиотека е федерацията "Култура" към КТ "Подкрепа".

"Вместо да просвещаваме нацията, позволяваме да се създаде концертна зала за чалга. Не е построен един нов театър в България или една нова театрална зала", изтъкна Мутафчиев.

"Всички се закичват с медали, като говорят за Ваня Балканска, за Георги Господинов, така че тези длъжници в държавата трябва да седнат и да помислят, а не само да си гледат цифрите. Изкуствата и културата са инвестиция в бъдещето на нацията, децата и държавата", коментира Мутафчиев.

Като обръщение към финансовия министър Асен Василев Мутафчиев увери, че културните дейци не пищят за заплати, а искат реален ангажимент за инвестиции и разходи в сферата на културата. Мутафчиев даде пример, че има актьор, който получава 500 лв. заплата, и призова финансовият министър да дава неговата си заплата на въпросния актьор, защото нямало как да се живее с такава сума.

КНСБ иска 2 млрд. лв. за култура в Бюджет 2024

КНСБ иска 2 млрд. лв. за култура в Бюджет 2024

Синдикатът настоява за 35% ръст на заплатите на служителите в музеите, библиотеките и читалищата

Той иска да се задължи министърът на финансите Асен Василев да се съобрази с подписаното браншово споразумение за начална стартова заплата за културните дейци в размер на 2 000 лв.

Няма официална статистика за напусналите артисти и актьори в последните години. Ако държавата не може да се погрижи за около 5 000 души общо в целия сектор в цялата страна, тогава за каква държава говорим, запита Мутафчиев.

Друг последващ проблем е липсата на хора - 51 културни института в цялата страна вече се задъхват. Все повече млади хора, които завършват НАТФИЗ, остават в София и чакат да ги поканят да работят в Народния театър "Иван Вазов". Заплатите в сферата на културата в провинцията са унизителни, така че съвсем скоро в театрите, които не са в столицата, няма да има кой да играе, предупреди Мутафчиев.

Христо Мутафчиев разкритикува и състоянието, в което се намират театралните сцени в България и липсата на средства за тяхното поддържане. "Сцените ни са от 1936 г. Като седне зрителят, столовете са такива, че с коленете си запушва ушите и не чува какво се случва на сцената", сподели болката си големият български актьор.

Сектор "Сценични изкуства" поставя три искания пред управляващите

Сектор "Сценични изкуства" поставя три искания пред управляващите

Методиката за финансиране се доказала като неефективна

Росен Белов, актьор в театър "София" и член на НСФ "Култура", даде пример, че се е натъкнал за обява за търсене на служител за първа цигулка в Софийската филхармония в размер на 1185 лв. Един музикант или балетист започват своето образование около 5-годишни, а един балетист се пенсионира след 35-годишна възраст, а пенсията им е под 800 лв., посочи Белов.

"Срамота е това, боли ме едни музиканти и балетисти да получават такива суми. С този Бюджет 2023 и заделените средства в размер на 0.4% не знам как си мислите, че културните дейци оцеляват. Изкуството и културата не са магазин да се вкарат 5 лева и да изкара голяма печалба. Ние инвестираме в бъдещето на децата, в бъдещето на политици, на медици, на учители. Оставили сме ги някъде в дъното да мизерстват и искаме само да изкарват печалба. Няма как, не става по този начин. Културата е изтласкана някъде в ъгъла, а утре ще започнат да закриват читалища, библиотеки, театри и остават само чалга заведенията", коментира Белов.

Борис Начев, председател на Национална федерация "Култура" към КНСБ посочи, че ситуацията в сферата на културата е много сериозна, много тежка и Бюджет 2024 г. трябва да се даде глътка въздух на културата.

Припомняме, днес културни дейци от цялата страна излязоха на протест заради ниското заплащане в сектора.

От своя страна, ресорният министър Кръстю Кръстев увери, че е на тяхна страна и ги подкрепя и обеща бюджетът за култура за 2024 г. да е доста по-добър от предходния.

Творците искат поне 1% от БВП в бюджета за култура до три години

Творците искат поне 1% от БВП в бюджета за култура до три години

Според Христо Мутафчиев без незабавно увеличение на средствата почват фалити на културни институти