Подкрепям протеста на културните дейци, аз съм на тяхна страна. Това увери пред БНТ ресорният министър Кръстю Кръстев по повод днешния протест - в Деня на народните будители културни дейци от цялата страна изразяват своето недоволство от ниското заплащане в сектора.

Той обясни, че се правят опити за подкрепа на сектор "Култура" и за създаване на ясни правила и закони. Кръстев призна, че секторът е недофинансиран от доста време.

Той обясни, че са проведени срещи с всички, работещи в сектора, за да се установят и изчистят проблемите.

"В разговорите винаги става дума за пари. Културата, изкуството е скъпо удоволствие. То изисква определени средства", подчерта министърът. Той обаче уточни, че проблемът не е в средствата, а по какъв начин те ще бъдат използвани за създаване на по-добър културен продукт.

Творци правят равносметка за унизителните си заплати с протест на 1 ноември

Творци правят равносметка за унизителните си заплати с протест на 1 ноември

Над 80 млн. лева недостигат за финансиране на сценичните изкуства

Кръстев посочи, че Министерството на културата е връщало доста средства поради липса на ясни проекти, по които те да бъдат разходвани. Той увери, че бюджетът за култура за 2024 г. ще бъде доста по-добър от предходния.

По негови думи фокусът е насочен към Национален фонд "Култура" - той трябва да бъде донор за средства и проекти, които са извън полтиката на Министерството на културата.

"Един билет в театър трябва да струва от порядъка на 100-150 лв. Вярвате ли, че има хора, които могат да правят това редовно?", запита риторично министърът. Той отбеляза, че потребата на култура е съсредоточена в малко части на страната и настоя тя да намери потребители и в останалата част.

Творците искат поне 1% от БВП в бюджета за култура до три години

Творците искат поне 1% от БВП в бюджета за култура до три години

Според Христо Мутафчиев без незабавно увеличение на средствата почват фалити на културни институти

Кръстев увери, че ще работи за увеличаване на заплатите на заетите в сектор "Култура". Той отчете, че материалната база е в окаяно състояние. Били необходими снад 500 млн. лв.За справяне с този проблем.

По негови думи културата е част от националната сигурност на страната. По тази причина, както той подчерта, правителството обръща необходимото внимание на сектора.

Сектор "Сценични изкуства" поставя три искания пред управляващите

Сектор "Сценични изкуства" поставя три искания пред управляващите

Методиката за финансиране се доказала като неефективна