Заетите в сектор "Сценични изкуства" поставят три искания пред управляващите.

Те отчитат тотална абдикация на сценичните изкуства от техните ключови функции, интензивен отлив на специализирани кадри и нива на заплащане в много от културните институти, които са по-близки до минималните, отколкото до средните за страната.

В отвореното им писмо се отбелязва, че методиката за финансиране на сценичните изкуства през годините е претърпяла много ремонти и се е доказала като неефективна.

От бранша са категорични, че трябва незабавно да бъде прекъснат порочният цикъл от неадекватни, необосновани и несвързани с обществените функции на културните институти методики и политики, водещи до системно недофинансиране.

Творци правят равносметка за унизителните си заплати с протест на 1 ноември

Творци правят равносметка за унизителните си заплати с протест на 1 ноември

Над 80 млн. лева недостигат за финансиране на сценичните изкуства

По тази причина настояват за отстраняване на дефектите на системата за финансиране на сценичните изкуства, която поражда невъзможност на огромното мнозинство от държавните културни институти да изпълнят критериите, заложени в браншовите договори. Постигане на обществен консенсус между всички представители на сектора, които имат легитимен интерес, за промяна на методиката, така че от една страна да се постигне справедливо възнаграждение на заетите в сектора, а от друга - да се гарантира изпълнението на образователните, регионални и социални функции на културните институти.

На второ място призовават за спешно осигуряване на средства чрез въвеждане на временен законов механизъм за реализиране на ангажиментите, поети в браншовите споразумения, докато се търси трайно решение на въпроса по какъв начин и съобразно какви критерии да се гарантира изпълнението на обществените функции на държавните културни институти.

Творците искат поне 1% от БВП в бюджета за култура до три години

Творците искат поне 1% от БВП в бюджета за култура до три години

Според Христо Мутафчиев без незабавно увеличение на средствата почват фалити на културни институти

Третото искане на бранша е плавно и устойчиво увеличение на бюджета за култура и паралелно изграждане на административен и експертен капацитет в структурите на Министерството на културата, така че този бюджет да се разходва, като се създават устойчиви механизми за развитие на сектора.

В позицията се предупреждава, че при липса на реални стъпки и решения, ще се пристъпи към ефективни действия за защита на интересите на сектора.