Бюджет 2022 ще бъде готов към края на февруари. Растежът в бюджета е около 4,8 на сто. А инфлацията е заложена между 5 и 6%. Дефицитът, който е предвиден по бюджета, без ковид мерките, е 2,5%, с ковид мерките излиза около 4%. Това заяви пред БНТ министърът на финансите Асен Василев.

Ние сме по-енергоемка икономика, ръстът на инфлацията беше очакван. За следващата година очакваме (инфлация) в троен размер. Движим се в 5-7 на сто, не очакваме да минем 10%, каза Василев. Повишаване на МРЗ вече е изядено, допълни той.

Окончателно удължиха Бюджет 2021 г. до март 2022 г.

Окончателно удължиха Бюджет 2021 г. до март 2022 г.

Той ще важи до края на март,

Няма как правителството, влизайки на 15 декември 2021 г. да остойности всички политики, които иска да провежда. Голямата част от коалиционните политики трябва да бъдат заложени в бюджетиране, обясни Василев забавянето на бюджета.

"В момента са заложени приходи, които са сравнително консервативни, защото се отчитат ръстът на икономиката, инфлацията както и подобрената събираемост", допълни министърът.

Правилната политика не е да се увеличават извънредните плащания, а лекарите да получават нормални възнаграждения, каза в отговор на въпрос дали не е имало възможност за увеличение на парите за медиците на първа линия за справяне с ковид.

По думите му са заложени приходи, които са сравнително консервативни, те отчитат ръста на икономиката, инфлацията, отчитат определена събираемост. Подготовката на този бюджет се съобразява и с политиките на отделните участници в правителствената коалиция, обясни той. 

ИПИ с алтернативния си бюджет предлага промяна в данъчната политика

ИПИ с алтернативния си бюджет предлага промяна в данъчната политика

Да се заложат и моркова, и тоягата