Президентът се поддава на фалшиви новини, но финансовият министър Асен Василев не е учуден от поведението на президента. В нарочно изявление Асен Василев опроверга твърдения, включително и в медиите.

Би било зле, ако Румен Радев наложи вето, заяви още Василев и обясни, че това означава страната на влезе в 2024 г. без Закон за бюджета.

"3% дефицит е напълно постижим", заяви финансовият министър Асен Василев за бюджет 2023 година.

"Разбрах, че днес президентът се е изказал по държавния бюджет за 2024 година с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни и заключителни разпоредби. Там член, с който да се продават земи от държавния поземлен фонд ,няма, няма такива предвидени приходи. Учуден съм, че президентът би се поддал на фалшиви новини", посочи той на брифинг в подопечното си ведомство.

Василев отговори и на заплахата на президента Румен Радев, който по-рано днес от Бургас обяви, че може наложи вето върху проектозакона за Бюджет 2024, ако "парламентът не озапти министъра на финансите".

"Не се учудвам от това поведение на президента, тъй като неговият служебен кабинет не предложи закон за държавния бюджет, в следствие на това страната остана без бюджет 7 месеца, което затрудни работата на централната власт и общините. Освен това предложиха и проектобюджет с дефицит почти 8% (6,4% бе планираният дефицит в проектобюджета от служебният министър Росица Велкова - бел.ред.), което според мен беше опит да дерайлира членството ни в Еврозоната", отправи критики и към предшествениците си той.

А защо Румен Радев би наложил вето върху намеренията на финансовото министерство да въведе допълнителна такса на "Газпром" за пренос на синьо гориво в разрез на българския интерес, Василев няма обяснение.

Държавните финанси трябва както да подпомагат доходите на хората, така и да развиват сериозна инвестиционна програма, като всичко това да влиза в рамките на 3% дефицит, посочи още финансовият министър.

Със законови промени ще се направи така, че "Газпром" да бъде задължена страна, т.е. да внася допълнителните 20 лева на мегаватчас, които изискваме, отговори Асен Василев на въпрос на News.bg.